Sreda 10.02.2016.
11:11
Vestionline

Mišković ne mora da plati ni dinar poreza

Tanjug
Bogati još bogatiji: Miroslav Mišković

Mišković je, kako je u utorak saopšteno, prodao tržne centre "Delta siti" u Beogradu i Podgorici južnoafričkom fondu "Hiprop investment limitid" za ukupno 202,75 miliona evra.

Od 127,75 miliona evra za beogradski "Delta siti", 112 miliona je prodajna cena, a 16 miliona dugovi bankama.

Oštetio putare za 30 miliona evra

Miroslavu Miškoviću se u Srbiji sudi zbog optužbi da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća u Srbiji za skoro 30 miliona evra.

Međutim, kako pišu beogradski mediji, od te transakcije država Srbija neće dobiti ni dinara, a razlog je to što krajnji vlasnik "Delta sitija" nije iz Srbije, već je s Kipra.

Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik "Delta sitija" je kompanija "Delta rilestejt" iz Beograda, čijih je 15 odsto akcija vlasnik "Hemslejd" sa Kipra, a 85 odsto "Delta investment" koji je 100 odsto u vlasništvu "Astatine holdings limited", takođe, sa Kipra.

- U toj situaciji porez se ne plaća ni u Srbiji ni na Kipru - rekao je konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Da su Miškovićeve firme iz Srbije, on bi morao da plati porez na prenos apsolutnih prava od 2,5 odsto i porez na kapitalni dobitak u ukupnom iznosu od 7,3 miliona evra.

Mišković je 2012. godine po osnovu prodaje trgovinskog lanca "Maksi" u budžet Srbije uplatio 25 miliona evra. On to, međutim, nije morao da uradi jer se i "Maksi" nalazio u vlasništvu kompanije "Hemslejd" sa Kipra. 

Ipak, formirao je novo pravno lice, "Delta kapital" sa sedištem u Beogradu i tako je stvoren pravni osnov da se porez plati u Srbiji.

2024 © - Vesti online