Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.10.2015.
07:48
N. S. Preradović - Vesti A

Iz Srbije iznesu tri milijarde evra

Srpske firme, čiji su vlasnici registrovani u nekom od takozvanih poreskih rajeva u svetu, godišnje iz Srbije iznesu više od tri milijarde evra, a stručnjaci misle da je u pitanju mnogo veća suma.

mc.rs
Milan Kovačević

Procene su da Srbi imaju čak 1.400 "rajskih firmi".

Iako of-šor kompanije ne predstavljaju ilegalan način poslovanja, jasno je da vlasnici ne žele da plaćaju porez u Srbiji. Kompanije se služe providnim trikovima, prikazuju visoke troškove poslovanja u Srbiji da bi "smanjile" profit i na taj način platile manji porez na dobit. Istovremeno, veće profite prijavljuju u "poreskim rajevima" i tamo plaćaju porez koji je nekoliko puta niži nego u Srbiji.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za "Vesti" kaže da su of šor kompanije legalne, ali da se Srbija treba zapitati zbog čega kapital beži na egzotične destinacije.

- Poslovna klima u Srbiji je nedefinisana. S jedne strane mi imamo visoke poreze koji odbijaju investitore, a s druge strane smo brzopleti. Nekim stranim kompanijama dajemo nezamislive poreske olakšice, oslobađamo ih poreza na dobit na period od nekoliko godina. Toga nema ni u egzotičnim rajevima - ističe Kovačević.

To stvara konfuziju, pa neki ulagači hrle u Srbiju jer znaju da će poslovati po veoma povoljnim uslovima, dok drugi beže i registruju se na egzotičnim destinacijama.

Sve dok je situacija po sistemu "ovaj mi se ulagač sviđa, a ovaj ne" kapital će bežati iz Srbije, zaključuje naš sagovornik.

Suština of šor kompanija je da se izbegne plaćanje raznih vrsta poreza, kontrola finansijskog poslovanja, devizna, carinska spoljnotrgovinska kontrola i da se preko "iznajmljenih" vlasnika i direktora prikrije identitet i imovina stvarnih vlasnika.

Na Kipru 785 srpskih firmi

Na listi koju je objavila Evropska komisija ima 30 poreskih rajeva. Srpske kompanije najviše firmi imaju na Kipru, čak 785, na Britanskim Devičanskim Ostrvima ih je 147, u Lihtenštajnu 40, Panami 35... Belize ima 22 srpske firme, Sejšelska Ostrva 19, Bahami 12, Maršalska Ostrva 11 i Sent Vinsent i Grenadini po deset.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.10.2015. 09:27
ne treba izmisljati rupu na saksiji.nek volojeni vodja primeni US resenje za takve mangupe i resena stvar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online