Ponedeljak 08.02.2016.
14:06
Vestionline

Sukob komunista i desničara zbog Nedića

Tanjug
Pristalice rehabilitacije Milana Nedića ispred zgrade suda

Ispred zgrade suda okupilo se oko 50 neokuminista i 30 ekstremnih desničara. I jedna i druga grupa jasno nose svoja ideološka obeležja: komunisti mašu crvenim zastavama i zastavama SFRJ, dok nacionalisti marširaju pod zastavama sa likom Dimitrija Ljotića, ali i desničarske organizacije "Zbor" i zastave južnjačkih republika iz američkog Građanskog rata.

Nacionalisti nose transparent "Spasavanje Srba nije zločin", prenose beogradski mediji.

Od bliskog sudara deli ih kordon policije, a grupe se međusobno vređaju i jedni druge nazivaju ustašama. U ovom trenutku, neokomunisti blokirali su Timočku ulicu.

Tanjug
Protivnici rehabilitacije Milana Nedića

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015. godine, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

2024 © - Vesti online