Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 07.08.2014.
19:13
Srna A

Ponovo se razmatra rehabilitacija Nedića

Apelacioni sud u Beogradu naložio je Višem sudu da ponovo razmotri zahtev za rehabilitaciju predsednika srpske vlade u vreme nemačke okupacije Srbije Milana Nedića.

Milan Nedić dobio još jednu šansu
 

Apelacioni sud je ukinuo rešenje Višeg suda od februara, koji je odbacio zahtev za rehabilitaciju Nedića, smatrajući da predlagači rehabilitacije nisu zainteresovana lica za podnošenje tog zahteva, saopšteno je na sajtu Apelacionog suda.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da Viši sud nije u potpunosti utvrdio sve činjenice i okolnosti i nije dao jasne razloge za svoj zaključak, s obzirom da u spisima predmeta postoji punomoćje drugog advokata, koji je punomoćnik Srpske liberalne stranke, i Udruženja političkih zatvorenika žrtava komunističkog režima, koji su među podnosiocima zahteva.

Zahtev za rehabilitaciju su podneli Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića, Srpska liberalna stranka, odnosno njen pravni naslednik Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima.

Predlagač Srpska liberalna stranka brisana je iz registra političkih organizacija, čime je izgubila status pravnog lica, a punomoćnik predlagača je obavestio sud da je prestao da obavlja advokatsku delatnost. Osim toga, na ročištu od 27. septembra 2013. godine nije pristupio pravni zastupnik Udruženja političkih zatvorenika žrtava komunističkog režima, koji je u međuvremenu preminuo.

Zahtev za rehabilitaciju podnet je sudu pre šest godina, 2008. godine, uz obrazloženje podnosilaca da je Nedić bio žrtva progona i nasilja, i da je 1946. godine ubijen, a ne da je izvršio samoubistvo, kako je tada zvanično saopšteno. Podnosioci smatraju da je neprihvatljiva ocena tadašnjih komunističkih vlasti da je Nedić bio izdajnik i da je kriv za stradanje Srba u vreme okupacije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.08.2014. 19:34
Da nije bilo djenerala Nedica, Srba bi bilo taman toliko da mogu da stanu pod jednu sljivu! Komesarijat za izbeglice koji je osnovao Milan Nedic, spasio je i sacuvao na stotine hiljada Srba od ustaskog noza, koje je prehranio i pruzio im krov nad glavom. Inace Nedic je zverski ubijen od strane komunistickih zlotvora koji su ga bacili kroz prozor zgrade u Beogradu!
Petak 08.08.2014. 14:11
Па ми стварно добро пролазимо кад се овакве ствари још увек разматрају. Колико је Срба побио Милан Недић? Ајде да видимо: Само из НДХ и са Косова спасао је на хиљаде српске деце. По претњи уништења Србије од стране Немаца прихватио је вд председника владе националног спаса и по њој пуцао на Равногорце и партизане углавном ради представе а потајно је наоружавао Дражу а поготову Попа Ђујића у НДХ о чему овај и сведочи. Изгледа да је то највећи проблем, што је спасавао Србе. Да их је масовно убијао имао би маузолеј на Дедињу и кућу у цвећу. Овако ми разматрамо шта ћемо са једном Милунком Савић и Миланом Недићем, српским херојима, Миланом, човеком без ког Србије данас вероватно не би било.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online