Četvrtak 07.08.2014.
19:13
Srna

Ponovo se razmatra rehabilitacija Nedića

Milan Nedić dobio još jednu šansu
 

Apelacioni sud je ukinuo rešenje Višeg suda od februara, koji je odbacio zahtev za rehabilitaciju Nedića, smatrajući da predlagači rehabilitacije nisu zainteresovana lica za podnošenje tog zahteva, saopšteno je na sajtu Apelacionog suda.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da Viši sud nije u potpunosti utvrdio sve činjenice i okolnosti i nije dao jasne razloge za svoj zaključak, s obzirom da u spisima predmeta postoji punomoćje drugog advokata, koji je punomoćnik Srpske liberalne stranke, i Udruženja političkih zatvorenika žrtava komunističkog režima, koji su među podnosiocima zahteva.

Zahtev za rehabilitaciju su podneli Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića, Srpska liberalna stranka, odnosno njen pravni naslednik Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima.

Predlagač Srpska liberalna stranka brisana je iz registra političkih organizacija, čime je izgubila status pravnog lica, a punomoćnik predlagača je obavestio sud da je prestao da obavlja advokatsku delatnost. Osim toga, na ročištu od 27. septembra 2013. godine nije pristupio pravni zastupnik Udruženja političkih zatvorenika žrtava komunističkog režima, koji je u međuvremenu preminuo.

Zahtev za rehabilitaciju podnet je sudu pre šest godina, 2008. godine, uz obrazloženje podnosilaca da je Nedić bio žrtva progona i nasilja, i da je 1946. godine ubijen, a ne da je izvršio samoubistvo, kako je tada zvanično saopšteno. Podnosioci smatraju da je neprihvatljiva ocena tadašnjih komunističkih vlasti da je Nedić bio izdajnik i da je kriv za stradanje Srba u vreme okupacije.

2024 © - Vesti online