Petak 05.02.2016.
08:07
J. L. Petković - Vesti

Optužio Beograd za sudbinu Ivanovića

Tanjug
Protesti podrške Oliveru Ivanoviću

- Srpska vlada želi više nego išta da se približi Evropskoj uniji, a kosovske Srbe vidi kao nepotrebne, ali i koristi ih kao štap kojim udara ka Prištini. Navodno je Beograd sugerisao međunarodnim istražiteljima da "uzmu" Ivanovića kada su oni tražili "glavu jednog kosovskog Srbina" - istakao je Galuči.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev odbacuje ove navode i smatra da oni stvaraju razdor između Srba na KiM i Srbije.

- Ta ideja je toliko monstruozna i besmislena da i ne zaslužuje komentar. Zato se bojim da glavna intencija autora nije da iskaže brigu za sudbinu Ivanovića, već da stvori razdor između Srba na KiM i onih koji jedini iskreno brinu za njihovu sudbinu - prokomentarisao je Kozarev.

On smatra da Galuči "nije toliko lucidan, a možda i sasvim svesno iznosi neistinu, kad spekuliše o navodnoj umešanosti Beograda u Ivanovićevo utamničenje".

Sud u Kosovskoj Mitrovici kojim predsedava međunarodno veće osudilo je Ivanovića na devet godina zatvora zbog ratnih zločina, iako na suđenju nisu izneti takvi dokazi. Galuči se pita i kako je međunarodna zajednica dozvolila takvo postupanje prema Ivanoviću.

Osporen Briselski sporazum?

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o Kosovu. Dokument se osvrće na odluku kosovskog Ustavnog suda o primeni dogovora o Zajednici srpskih opština i poziva da se izrade odgovarajući zakoni i statuti u skladu s odlukom tog suda.
- Rezolucijom se zaokružuje nezavisnost Kosova i dovodi u pitanje realizacija Briselskog sporazuma o formiranju ZSO - ocena je predstavnika Srba sa Kosmeta.


 

2024 © - Vesti online