Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 21.01.2016.
11:53
Tanjug A

Kosovska "pravda": Oliver Ivanović kriv, osuđen na 9 godina zatvora

Lider Građanske inicijative Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratni zločin iz 1999. i osuđen je na devet godina zatvora. Istovremeno, Ivanovć je oslobođen za drugi slučaj ubistva i pokušaja ubistva iz 2000. godine, prenose mediji.

Tanjug
Osuđen na devet godina zatvora: Oliver Ivanović

Ostala četvorica optuženih Srba - bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.

Izricanje presude Ivanoviću i još četvorici Srba trebalo je da počne danas (21. januar) u 10 sati, ali je ono bilo pomereno zbog tehničkog problema sa ozvučenjem. Na kraju je presuda izrečena, iako kvar nije bio otklonjen.

U Kosovskoj Mitrovici je bilo vidljivo i pojačano prisustvo Kosovske policije, koja je kontrolisala obe kapije koje vode prema zgradi suda. Obe kapije ovom prilikom su bile zatvorene.

Pripadnici policije bili su raspoređeni u većem broju u krugu suda, kontrolisali su i prilazne ulice sudu a saobraćaj je bio zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici. Događaj je izazvao i veliko interesovanje medija.

U sudnici su, pored rodbine i prijatelja petorice Srba, bili i oficir za vezu sa Prištinom Vlade Srbije Dejan Pavićević i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Ljajić šokiran

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je  da je šokiran osuđujućom presudom Oliveru Ivanoviću i istakao da je ona pre politički, nego pravno motivisana.

- Optužiti Ivanovića za ove zločine je nepojmljivo sa onim što je on radio, s jedne strane za čitavo društvo, a sa druge na rešavanju problema Kosova. To nikad nije bilo protivno demokratskim načelima rešavanja tog pitanja. Ne mogu nikako da ga povežem niti sa zločinima niti sa jednom ovakvom drakonskom kaznom - rekao Ljajić novinarima u Parlametu.

Malo dokaza...

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je da ima malo dokaza koji direktno optužuju lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da treba sačekati pravosnažnu presudu.

- Kolege iz Prištine, koje su pratile ceo postupak, govore da ima veoma malo dokaza koji direktno optužuju Ivanovića, zbog čega bi trebalo sačekati da vidimo kako će međunarodno sudeće veće da obrazloži presudu - rekao je Antonijević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.01.2016. 12:00
još jedan dokaz kako se postupa sa kompradorima kada prestane njihova upotrebna vrednost....
Četvrtak 21.01.2016. 12:13
Potpuno očekivana presuda . Nažalost . Ovo samo pokazuje da po Srbima može da piša ko kad i gde god hoće . KO je od Srba ikada bio zaštićen pre svega od države Srbije ? NIKO NIKADA . Da Srbiju vode LJUDI već danas bi bila doneta odluka o prestanku SVIH daljih "pregovora" i sa EU i sa šipptarima . Nažalost danas će Vučić reći naciji da je u "našem interesu" da moramo nastaviti pregovore o članstvu Srbije u EU . BRUKA !
Četvrtak 21.01.2016. 12:49
Sta je uradio? Zbog cega je osudjen?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online