Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.08.2015.
20:50
J. L. Petković - Vesti A

Srbi sa KiM o Ivanoviću: Nečuvena nepravda!

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da je vreme za solidarnost sa liderom Građanskih inicijativa SDP Oliverom Ivanovićem, koji je počeo štrajk glađu. Ugledni Srbi sa Kosova ocenjuju za "Vesti" da se odnosom sudske vlasti prema Ivanoviću šalje poruka kosovskim Srbima da zakon za njih važi samo kada je na njihovu štetu.

A. Čukić - Vesti
Zakon se na Srbe na Kosmetu primenjuje samo kada je na njihovu štetu: Oliver Ivanović

- Kao da je nekome stalo da kreira problem tamo gde ga nema, kao da je nekome stalo da pravi bespotrebni i neosnovani balans, kao da je nekome stalo da diže tenzije kako bi opravdao svoje postojanje i ostajanje na KiM. Ako je u početku i bilo razloga za pritvor sada se sa meseca vidi da ih više nema. Znam kako se Oliver oseća i potpuno razumem njegovu porebu da podigne svest javnosti o nečuvenoj nepravdi, ali me pomalo strah za njegovo zdravlje, znajući koliko je uporan i dosledan u onome što naumi. A s druge strane, stoje interesi grupa kojima do toga nije nimalo stalo, kao što im nije stalo ni do prava ni do pravde, kaže dr Milorad Todorović, ugledni lekar pedijatar iz Cernice u opštini Gnjilan.

- Ako su obavljena sva saslušanja, ako je država garant za njegovo pojavljivanje, očigledno da se šalje poruka kosovskim Srbima da treba da znaju da su oni izvan svakog zakona i pravne regulative, tradicije i običaja, ističe dr Dragan Ničić Cinoberski pesnik i lekar iz Čaglavice.

- Šalje nam se poruka da smo mi i naši predstavnici ljudi van zakona ovog licemernog sveta, odnosno da se zakon primenjuje samo kada je protiv nas, ističe Ničić.

Željko Tvrdišić, glavni i odgovorni urednik Kontakt plus radija iz severnog dela Kosovske Mitrovice kaže da se nada da će Ivanović voditi računa o svom zdravlju.

Dr Todorović: Oliver nije kriv

- Kao neko ko Olivera dobro poznaje, jer sam sa njim sarađivao, siguran sam da on nije čovek koji je mogao da napravi bilo kakav zločin. Vrlo često nas je, u konkretnim i teškim situacijama po sve nas u koaliciji "Povratak" nerviralo koliko je umeren u stavovima, za koje se skoro redovno ispostavljalo da su mudri i na mestu. Činjenica da ga svedoci optužbe ne terete, kao da i sam Oliver tvrdi da iza ovog političkog procesa ne stoje Albanci, prstom ukazuje na problem i kreatore ove ujdurme, ističe dr Milorad Todorović.

- Proces koji je pokrenut je veoma ozbiljan, i imam utisak da je ipak suviše spor. Na Kosovu se ništa ne događa slučajno, pa ni pokrenuto suđenje. Bojim se da bi ovaj slučaj možda mogao da preuzme Specijalni sud koji je u fazi formiranja. Nisam optimista da će ovakav vid pritiska uroditi plodom i zato se nadam da gospodin Ivanović neće ugroziti sopstveno zdravlje. Siguran sam da zna da je pravda spora, naročito na Kosovu, ali dostižna, poručuje Tvrdišić.

U Kancelariji za KiM očekuju da "zvaničnici Euleksa preduzmu korake kako bi se pravno nasilje ukinulo pre nego što Ivanovićevo zdravlje bude narušeno", te da će u suprotnom "postati saučesnici u zločinu protiv Ivanovića".

Todorović: Oliveru su nametnuli tragediju

- Euleks svoju misiju sprovodi kako je i planirana. Neoosmanski okupacioni stil, pravila koja ne važe kod njihove kuće i tretman okupiranih kao bagre koju će pedagoškim putem da civilizuju. Normalno, Oliver je za njih samo sredstvo da dođu jednostavno do cilja, obezglavljivanje jada od preostalih Srba na Kosovu, mumifikacija intelektualaca i upozorenje da ako hoćeš dobru saradnju sa okupatorom, uči malo od Ljimaja i ekipe. Malo restorani, večere i zgodne devojke usput, a posao se obavlja posle ponoći. Oliver je moj drag prijatelj i već dugo mislim da su mu nametnuli tragediju koju će njegova dece da nose kao traumu. Ja mu od sveg srca čestitam na slobodi koju je izabrao, kaže Nenad Todorović, reditelj iz Prištine, raseljen u Kosovskoj Mitrovici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online