Subota 30.01.2016.
06:00
J. L. Petković - Vesti

Neko, ipak, zaobilazi istinu!

Reuters
Savet Evrope

- Šta god da uradi naša diplomatija, to je minorno u odnosu na situaciju na terenu. I u Savetu Evrope kažu da će se Zajednica srpskih opština formirati po dogovorenim principima, a to je u pravnom sistemu Kosova. I sam Mustafa je kazao da ZSO ne može biti mimo Ustava Kosova - pojašnjava Đikić.

Iako je Đurić kazao da Mustafa laže, Đikić ističe da ipak "neko ne govori istinu". On dodaje da je ranije u sličnim situacijama, kada dođe do realizacije dogovora, "bliže istini bilo ono što govore predstavnici Prištine".

Ko laže

Usvajanje Rezolucije PS SE došlo je odmah nakon poslednje runde pregovora u Briselu, koja se završila - pogrešnim interpretacijama! Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kritikovao je kosovskog premijera Isu Mustafu da je izrekao laž o formiranju ZSO. Đurić je kazao da je laž i tvrdnja Mustafe da nije dogovoreno da se odmah počne s izradom statuta ZSO.

- Problem Srba iz Đakovice je paradigma stanja ljudskih prava na Kosovu. Oni nemaju pristup svojim kućama i imanjima. O kakvim pravima mi pričamo? Sve drugo što se podmeće su šarene laže. Tačno je da su kretanja slobodnija nego ranije, ali to nije najveći domet ljudskih prava. Na hiljade hektara srpske imovine je i dalje uzurpirano, kao i njihove kuće, njihova prava pogažena su do krajnjih granica - zaključuje Đikić.

Šefica delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Aleksandra Đurović ocenila je da je Rezolucija povoljna za Srbiju "imajući u vidu da su odbijena sva tri amandana kosovskih Albanaca". Kako je rekla, odbijeni su amandmani albanske strane kojima su, između ostalog, hteli da se iz Rezolucije izbriše obaveza formiranja Zajednice srpskih opština. Ona je dodala da je glasanjem u plenumu usvojena rezolucija koju je predložio izvestilac Avgustin Konda iz Španije.

- Rezolucija je povoljna za nas i ima dosta kritika na račun korupcije i poštovanja ljudskih prava. Gospodin Konda i Savet Evrope imaju stav da ostaju pri statusnoj neutralnosti i poštovanju vrednosti kojima se bavi Savet Evrope - navela je Aleksandra Đurović.

Član delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Žarko Obradović kaže da Rezolucija "konstatuje brojne negativne pojave i događaje, na koje Srbija već 17 godina ukazuje, a na koje i do danas nisu dobijeni odgovori".

2024 © - Vesti online