Ponedeljak 18.01.2016.
10:09
blic.rs

Tajni sastanak u Vatikanu: Amfilohije i Irinej kod pape

Srna
Išao na tajni sastanak kod pape: Mitropolit Amfilohije

Ta informacija potvrđena je "Blicu" nezvanično u vrhu SPC. 

Kako tvrdi jedan od uglednih srpskih vladika, sastanak je organizovao Vatikan nakon pismene molbe srpskog patrijarha Irineja.

- Papa Franja je to uvažio jer mu je važno da se prevaziđu nesporazumi koji datiraju iz perioda Drugog svetskog rata i uloge Katoličke crkve u stradanju Srba u Hrvatskoj. Papa je prilikom ovog susreta pokazao dobru volju da se uvaže razlozi SPC za osporavanje kanonizacije Alojza Stepinca. Papa je srpskoj delegaciji predočio da se kanonizacija Stepinca neće obaviti dok se ne ispita celokupna njegova uloga - kaže izvor "Blica" iz SPC.

On dodaje da su mitropolit Amfilohije i episkop bački zahvalili papi na razumevanju, kao i zbog njegovog principijelnog stava oko Kosova.

- Veliku ulogu u organizovanju sastanka imao je Tanasković. Iako papina poseta Beogradu nije bila zvanična tema, o njoj se razgovaralo. Za papu je važno da bude primljen i kao verski poglavar, ne samo kao državnik. Dogovoreno je da se o tome još razgovara, da delegacija Vatikana tim povodom uskoro poseti Beograd - dodaje on.

2024 © - Vesti online