Sreda 13.01.2016.
18:00
N. S. Preradović - Vesti

Milioni u rupu bez dna

Tanjug
Život od obećanja: Zaposleni kao nezaposleni

Premijer je čak izjavio da je nezaposlenost smanjena i da ga je "sramota da pročita koliko su podaci dobri", te da je "skoro plakao od sreće" zbog povećanja broja radnih mesta. Takođe se požalio da mediji slabo objavljuju podatke o ekonomskom napretku Srbije.

Međutim ovih dana američki biznis magazin "Forbs" je objavio listu zemalja s najboljim uslovima za poslovanje. Od država u regionu najbolje su plasirane Slovenija i Makedonija, a najgore Srbija.

Evropska sirotinja

Na granici siromaštva u Srbiji sada živi 1,8 miliona stanovnika, što znači da je svaki četvrti građanin siromašan. Kako pokazuju statistički podaci, sa stopom siromaštva od 24,6 odsto Srbija zauzima prvo mesto po siromaštvu u Evropi.

Gori od Albanije

Medija Centar Beograd
Privlačenje špekulanata: Mijat Lakićević

Slovenija je na 20. a Makedonija na 39. mestu na listi zemalja najboljih za poslovanje, ispred Srbije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i Mađarske i Grčke.

Na "Forbsovoj" listi Mađarska je na 42. mestu, a od 44. do 46. mesta su Rumunija, Bugarska i Hrvatska. Crna Gora je na 49. mestu liste najboljih zemalja za biznis, Grčka na 50, Albanija je 69, BiH 78, a Srbija poslednja među zemljama regiona i nalazi se na 83. mestu.

Mijat Lakićević, stručnjak za investicije, kaže za "Vesti" da ga ova lista ne iznenađuje, jer u Srbiji vlast već 15 godina obećava reforme, ali se i dalje tapka u mestu.

- Zanimljivo je da su prilikom pravljenja liste korišćeni podaci Fridom hausa i Transparensi internešnela što pokazuje da nisu gledani samo ekonomski, nego i drugi faktori. Sve dok Srbija ne sredi svoj pravosudni sistem ozbiljni investitori neće dolaziti u našu zemlju i ulagati - kaže Lakićević.

Pogled u vasionu

- Kad slušate naše političare imate utisak da je u zemlji pravo blagostanje. Počnu hvalisanja u poređenju sa regionom, a završe sa vasionom! Tako to kod nas traje deceniju i po - kaže Lakićević.

Dosad su vlasti pokušavale da strane investitore privuku velikim subvencijama, ali to nije dalo željeni rezultat.

- Strane kompanije dobijale su i 10.000 evra po otvaranju jednog radnog mesta, što je privlačilo špekulante, a ne ozbiljne investitore koji su nameravali da ostanu u Srbiji. Tako smo imali primere kompanija koje su dolazile ovde, uzimale pare i posle godinu dana nestajale - navodi naš sagovornik.

Sadašnja vlast, kaže Lakićević, u vreme kada je bila opozicija veoma je kritikovala subvencije, a sada ih daje kapom i šakom.

- Sada su subvencije izdašnije nego za vreme vlasti demokrata, a i oni su davali preko svake mere. Subvencije su crna rupa bez dna - kategoričan je Lakićević.

11 kriterijuma

Zemlje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbednost investitora).
Prilikom pravljenja te liste korišćeni su podaci Fridom hausa, Heritidž fondacije, Transparensi internešnela.

Od poreza i tajkunima

On ističe da je potpuno pogrešno da se subvencije daju u poljoprivredi po hektaru (jer onda tajkuni uzmu novac i ne obrađujući zemlju), nego bi to trebalo da bude po proizvodu.

- Ceo sektor poljoprivrede bi trebao biti obuhvaćen subvencijama i to recimo po toni kukuruza, pšenice ili nekog drugog proizvoda - objašnjava naš sagovornik.

Ugašena SIEPA

Državni podsticaji se ne ukidaju gašenjem Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), već se uvode jasna pravila za dodelu državnih para, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.
Investitor je do sada unapred dobijao novac od države za svako radno mesto koje planira da otvori, a ne za ono koje je zaista otvorio. Vlasti su obećale da se to više neće događati.

Na opasku da Makedonci daju i duplo veće subvencije, naš sagovornik tvrdi da to nije dobar put, te da je makedonska ekonomija isuviše mala, da bi bila pogodna za ozbiljnije poređenje.

Medija Centar Beograd
Investitori beže: Aleksandar Stevanović

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je vlast u Srbiji stvorila monopol da priča šta god hoće, ali da novčanici svakog građanina najbolje pokazuju kakvo je stanje u zemlji.

- Pričaju o investicijama, na žalost baziranim na ogromnim subvencijama koje ovu zemlju guraju u još dublje nevolje. Pravi način za privlačenje ozbiljnih investitora bilo bi smanjenje poreza svima, a ne davanje subvencija povlašćenim. Ali onda političari ne bi mogli da se slikaju za novine - priča Stevanović i ističe da je problem Srbije što je veća zvezda "drugi čovek lokalne uprave", nego uspešni pekar ili lekar i da će dok se to ne promeni, građani Srbije zapadati u sve veću bedu, a ozbiljni investitori bežati.

2024 © - Vesti online