Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Nedelja 06.07.2014.
05:05
R. L, Agencije A

Srbija u klopci Zapada i Rusije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sutra i prekosutra boraviće u zvaničnoj poseti Moskvi i sastaće se sa predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedovim, a dva dana kasnije, 10. jula, u Beograd stiže tročlana parlamentarna delegacija iz Berlina.

Nesvrstanost kao pusti san: Aleksandar Vučić
 

Ovu živu diplomatsku aktivnost politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje kao intenzivne aktivnosti na putu svrstavanja Srbije.

Sedam tačaka

Podsećanja radi Andreas Šokenhof, visoki funkcioner CDU, stranke kancelarke Angele Merkel, poznat je srpskoj javnosti po predstavljanju sedam tačaka koje Nemačka očekuje da Srbija ispuni na putu ka EU. Hans Joakim Falenski, spoljnopolitički savetnik frakcije CDU-CSU u Bundestagu, proteklih godina je u nekoliko navrata posetio Beograd.
Veliku pažnju izazvala je njegova izjava da je najvažnije da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koja bi otvorila put za međusobno uvažavanje, što bi kasnije uključilo i srpski pristanak na stolicu Kosova u UN.

- Budući da je na vidiku novi hladni rat između Zapada i Istoka, a povod je Ukrajina, u celoj Evropi su intenzivirane međunarodne aktivnosti. A Srbija, mala i nestabilna balkanska država, uz to i u dugovima do guše, nije u situaciji da ostane neutralna i lak je plen moćnim državama. Mada i Istok i Zapad žele da znaju jasan stav Srbije, mi se u suštini nizašta ne pitamo. Biće nam onako kako se Moskva dogovori sa Vašingtonom i Briselom - smatra Janjić.


Od Vučića se, kako prenose agencije, u Rusiji očekuje da garantuje da će biti ukinuta diskriminacija ruskih investitora u Srbiji i da Srbija ne promeni stav o južnom toku i izgradnji gasovoda kroz Srbiju, uprkos protivljenju EU.


Kada je reč o politici, ruski analitičari navode da je Moskva zadovoljna sadašnjim stavom Beograda o Ukrajini.


- Rusija shvata da je stav Beograda maksimalno što se može očekivati i da zbog situacije oko Kosova nikako nije u stanju da podrži pripajanje Krima. Za Moskvu nije važno samo to što je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, već i da se ne realizuje taktika međunarodne izolacije koju sprovode SAD prema Rusiji. Time sve zemlje koje nisu glasale za sankcije ili ih opstruiraju, indirektno postaju saveznici Rusije - ocenio je za agenciju Beta spoljnopolitički urednik moskovskog Komersanta Genadij Sisojev.
 

Nema popuštanja

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer najavio je da će Nemačka podržati Srbiju na njenom putu u EU, ali da neće smanjivati uslove i pohvalio vladu premijera Aleksandra Vučića za odlučnost da sprovede potrebne reforme.

S obzirom na to da Srbija duguje Rusiji 300 miliona evra za gas, Dušan Janjić očekuje da će Vučić pokušati da odloži otplatu i da "to može biti još jedan jak argument Moskvi u pritiskanju Beograda, a da se opredeli šta hoće i kuda ide".


- Problem Srbije je što ne zna gde ide i nije odlučila kome će se prikloniti. S jedne strane hoće u Evropsku uniju, s druge strane je za Rusiju, ali neće u Evroazijski savez. Apsolutno nemamo nikakvu strategiju i plivamo od prilike do prilike. A pošto dug nije dobar drug, a nas dugovi vode u dužničko ropstvo, svaki poverilac nas vuče za uši kako mu odgovara i ispostavlja nam svoje uslove - kaže Janjić.


U tom kontekstu on vidi i predstojeću posetu Beogradu Andreasa Šokenhofa, Hansa Joakima Falenskog i Johana Vadephula, poslanika Bundestaga iz redova vladajuće CDU, koji će, prema nemačkim političkim analitičarima, sa srpskim zvaničnicima razgovarati i o posebnom načinu "paralelne diplomatije" Beograda između EU i Evroazije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.07.2014. 06:09
Dr Kostunica je bio i ostao gospodin covek za sve ove pajace od politicara.
Nedelja 06.07.2014. 11:10
Kaze politicki pa jos analiticar Dusan Janjic. "da znaju stav Srbije mada se ona za nista ne pita..." Gle te malo u slamenom sesiru, Jeste mala, ali je Vucic u Berlinu i u Parizu docekan na najvisem drzavnickom nivou, i Srbija je na obe meste prestavljena investitorima u najboljem Svetlu. Srbija je duzna, da duzna je Rusiji 300. miliona za gas, a gde je milijarda koju Rusija duguje Srbije za Rudnu rentu. Neide vise Srbija na vrata Rusiji ko sto su Trcali Tadic i Kostunica ko ce pre da potpise ugovor sa Rusijom za "Juzni tok" i na kraju morao paragraf da stavi ni kriv ni duzan Velimir Ilic, da nam se nebi potukle premijer i predsednik, to vreme je proslo, vise Rusija ne diktira nama uslove.
Nedelja 06.07.2014. 06:10
Srbin; sluga ili rob; postoje dva gospodara BOG i đavo i vječiti su protivnici, njihove sluge isto tako! Kada sveštenik krštava djete onda izgovara rječi; krštava se rab Božiji, ovo je običaj dok PRAVO KRŠTENJE to je nešto drugo, većina nema pojma??? Mnogi običaje drže a PRAVDU su zaboravili!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online