Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 05.03.2015.
05:38
D. Dekić - Vesti A

Neće da kupe, već da upravljaju

Ponovno kucanje američkog Esmarka na vrata smederevske železare posle propalih pregovora sa Vladom Srbije o privatizaciji, s ponudom da njihov menadžerski tim "oživi" tog giganta, prema oceni ekonomskih analitičara, predstavlja pokušaj da ipak uđu u železaru, a pri tom izbegnu rizik koji bi im donela njena kupovina.

www.mc.rs
Srbija ne može nikom da "utrapi" Železaru Ljubomir Madžar

Aleksandar Stevanović, bivši savetnik nekadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića, ovu priču vidi kao posledicu činjenice da se u Srbiji privatizuje haos, umesto da se uvede elementarni red.

- U takvoj nerealnoj situaciji u Esmarku idu na opciju bolje čist menadžment, nego čist rizik kupovine. Tu je greška srpskih vlasti što bi da rešavaju stvari privatizacijom, umesto da prvo naprave red. Tako idu na srećnog dobitnika, pa na raspisivanje tendera. Zato nas i zaobilaze ozbiljne kompanije - naveo je ovaj analitičar, ocenivši da dešavanja povodom železare šalju lošu poruku o privatizaciji ostalih firmi u Srbiji.

Ekonomista Ljubomir Madžar ukazuje da to što Esmark nije prihvatio vlasnički aranžman ne isključuje prihvatanje Vladinog plana B.

- Železara ne može da radi bez gubitaka, pa je američka firma njenom kupovinom morala da prihvati deo ili ceo gubitak. Varijanta s profesionalnim menadžmentom ne nosi rizik da na njih padne gubitak, već on ostaje Srbiji - objašnjava Madžar zašto su Amerikanci zainteresovani za drugu varijantu.
Skidanje železare sa srpske grbače privatizacijom je najbolja varijanta, smatra Madžar i dodaje da država ne može nikome da je "utrapi".

- Kako niko iz čista mira neće da prihvati gubitke, ekonomsko rešenje je da se vrata železare zatarabe i obustavi njen rad. Međutim, tu je više elemenata, pa i socijalni momenat gubitka 5.000 radnih mesta. Zato oni koji odlučuju o njenoj sudbini moraju da otvore četiri oka da bi gubici bili najmanji - zaključio je Madžar.

Odsustvo racionalnosti

Analitičar Miroslav Prokopijević je ocenio da je posle propasti pregovora sa Esmarkom, signal da bi njom upravljali njegovi menadžeri donekle neobičan.
- Sve je vrlo zapleteno, ali zemlja Srbija je puna korupcije i afera, pa se i ne može računati na racionalnost - rekao je Prokopijević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 07:12
Zatvoriti železaru, bolje 5000 na ulici nego da svi plaćamo dugove železare. Od para koje plaćamo za dugove železare otvoriti 5000 radnih mesta i zaposliti radnike. Prekvalifikacija da se bave poljoprivredom. Zbog 5000 ljudi uništavaju oko 7.000.000 , gde je tu logika.
Četvrtak 05.03.2015. 07:15
amerima je manja odgovornost a opet mogu da uzmu šta im treba a Srbiji će da ostanu dugovi.
Četvrtak 05.03.2015. 13:03
и вућко оће управља јер је моја школа ја сам га учио како се лага и вара срби кад је био код мене министар на информацие
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online