Ponedeljak 11.01.2016.
06:46
A. Vučićević - Vesti

Deca prepustila roditelje tuđoj brizi

A. Čukić
Samoća ubija: Gde su deca i unuci

U Ministarstvu za rad i socijalna pitanja rekli su nam da u Srbiji trenutno ima 124.129 samačkih seoskih domaćinstava, od kojih oko dve trećine čine žene.

- Svake godine kada nastupe nepovoljni vremenski uslovi Ministarstvo nalaže centrima za socijalni rad da vanredno obiđu staračka domaćinstva, posebno samce i invalide i da im pruže pomoć u snabdevanju lekovima, hranom i energentima - kažu u Ministarstvu.

U Centru za socijalni rad u Sjenici, opštini koja ima najviše zabačenih seoskih domaćinstava, kažu da nije sve u njihovoj moći.

- Vodimo evidenciju o svim starima koji su sami, siromašni i žive u teško dostupnim selima. Međutim, veliki smetovi često sprečavaju spasilačke ekipe da priđu kućama. Mnogo je onih koji u poznim godinama dočekaju zimu bez dovoljno ogreva i struje, a imaju decu i unuke koji žive vrlo lagodno. Oni najstarije članove svojih porodica zaboravljaju i ne obilaze ih - kažu u sjeničkom Centru za socijalni rad.

Oni primećuju da stariji građani u velikim gradovima redovno dobijaju pomoć u kući, dok se u unutrašnjosti Srbije stariji oslanjaju na solidarnost rodbine i komšija.

Više od polovine samačkih domaćinstava u selima nema nikakve prihode.

- Zakon predviđa da svi koji imaju više od pola hektara zemlje nemaju pravo ni na kakvu socijalnu pomoć. To je sramotno, jer je tu reč o napuštenim starim licima čiju zemlju nema ko da obrađuje, a oni zbog starosti i lošeg zdravlja to više ne mogu da rade - kažu u Sjenici.

2024 © - Vesti online