Ponedeljak 28.12.2015.
17:44
sputniknews, Vestionline

Čemu služi NATO? Nemci hoće jednu evropsku vojsku

Tanjug/AP
Nemci opet traže veća izdvajanja za vojne operacije

Imajući u vidu postojeću izbegličku krizu, nemački ministar finansija Volfgang Šojble poziva na stvaranje zajedničke evropske vojske, kao i na povećanje troškova za vojne operacije u Evropskoj uniji.

 - Inostrana i bezbednosna politika država članica EU treba postepeno da se povezuju – navodi Šojble. On tvrdi da je jedini način efikasnijeg rešavanja problema bezbednosti u Evropskoj uniji stvaranje jedinstvene armije, umesto postojanja 28 odvojenih.

Po Šojbleovom mišljenju, kriza koju Evropa trenutno ima sa prilivom migranata zahteva snažniju saradnju u kriznim regionima, kao što su Afrika i Bliski istok. Bundestag je odobrio angažovanje nemačkih vojnih snaga u Siriji kao deo međunarodnih napora za borbu protiv terorizma.

Odgovarajući na Šojbleovu izjavu, Aleksej Puškov, predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne Dume izjavio je da je Evropi potrebna nova vojska zato što NATO ima samo jedan cilj: borbu protiv imaginarne ruske "pretnje" i pomoć SAD-u.

Podsećamo da je početkom ove godine predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker već govorio o stvaranju zajedničke evropske vojske koja bi predstavljala odgovor na navodnu opasnost koju predstavlja Moskva.

2024 © - Vesti online