Utorak 15.12.2015.
04:13
N. S. Preradović - Vesti

Najlošiji gas po najvišoj ceni!

hip-petrohemija.com
Preskupa energija: Petrohemija Pančevo

Gas za industrijske potrošače u otadžbini koštao je u prvih šest meseci 2015. godine 0,046 evra po kWh i bio je skuplji nego u članicama EU od kojih najskuplji gas kupuju kompanije u Švedskoj i Finskoj (0,045 evra po kWh ). Gas za industriju jedino od Srbije skuplje plaćaju u Bosni i Hercegovini i to 0,053 evra po kWh .

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da "nikako nije logično" da najvišu cenu gasa za industriju plaćaju u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

- Problem u Srbiji jeste što mi imamo posrednika u prodaji gasa i to dodatno otežava situaciju i diže cenu gasa - kaže Stevanović za "Vesti".

On objašnjava da Srbija plaća čak i višu cenu gasa za industriju nego što pokazuju podaci Eurostata.

- Naime, Srbija ima takozvani kiseli gas, koji ni upola nije kvalitetan kao ruski gas. Ono što se kod nas radi jeste da se meša domaći kiseli sa ruskim i prodaje se miksani gas. Tako mi miksani gas koji nije kvalitetan, plaćamo po ceni kvalitetnog - kaže Stevanović i podseća da je jedan od najvećih potrošača gasa u industriji u našoj zemlji Petrohemija.

Skupo i za domaćinstva

U prvoj polovini ove godine najvišu cenu gasa u EU plaćala su domaćinstva u Švedskoj, a najnižu u Rumuniji, gde je gas bio čak tri puta jeftiniji nego u toj skandinavskoj zemlji. Domaćinstva u Srbiji gas su plaćala isto kao i naše komšije Hrvati, ali više nego domaćinstva u Litvaniji, Estoniji, Rumuniji i Mađarskoj. Aleksandar Stevanović kaže da je logično što je cena gasa za domaćinstva najviša u Švedskoj jer su tamo najviši porezi.

Naš sagovornik predviđa da će zbog visokih cena gasa srpska preduzeća koja ga kupuju biti jeftino prodata.

- Cela naša hemijska industrija mogla bi biti prodata budzašto zbog visoke cene gasa - upozorava Stevanović.

Činjenicu da u susednoj Bosni i Hercegovini industrija plaća još višu cenu gasa od Srbije, sagovornik "Vesti" objašnjava da je to zbog toga jer je "ta zemlja na nižem pravnom razvoju nego Srbija".

2024 © - Vesti online