Ponedeljak 14.12.2015.
05:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Artemijeva parohija i u Johanezburgu

Medija Centar Beograd
Sledbenici širom sveta: Vladika Artemije

Ovo je četvrta Artemijeva parohija u srpskoj dijaspori. Prva je osnovana u Grinbahu (Austrija), druga u Detroitu u Americi, a treća u Torontu (Kanada), dok u Srbiji i Republici Srpskoj ima ukupno 28 bogomolja, uglavnom manastira sa više od 120 monaha i monahinja, kao i nekoliko porodičnih parohijskih sveštenika.

- Arhimandrit Pantelejmon je uz blagoslov vladike Artemija već stigao u Johanezburg i obavestio tamošnje Srbe da je u toku uspostavljanje svetosavske bogomolje i propoveda im da nema istine bez hrišćanske ljubavi, ni hrišćanske ljubavi bez istine - rečeno je "Vestima" u Radosavljevićevom okruženju.

U Artemijevoj poruci navodi se: "Ovom potvrdom dajemo svoj arhijerejski i očinski blagoslov da arhimandrit Pantelejmon može služiti svetu liturgiju, vršiti bogosluženja i ostale verske obrede na teritoriji Južne Afrike, gde živi i radi oko 10.000 članova naše pravoslavne zajednice, i da može brinuti o njihovim duhovnim potrebama."

SPC ga lišila čina

Zbog pristupanja Artemijevoj Eparhiji raško-prizrenskoj u egzilu, episkop valjevski Milutin Knežević obavestio je patrijarha Irineja da je arhimandrita Pantelejmona eparhijski sud oglasio krivim i da Veliki crkveni sud SPC treba da potvrdi eparhijsku presudu kojom se Jovanović lišava svešteničkog čina, monaštva i monaškog imena. U obaveštenju vladike Milutina navodi se, takođe, da Jovanović ima pravo žalbe, ali i to da mu je eparhijsku presudu nemoguće poštom dostaviti, jer se nalazi na nepoznatoj adresi u Južnoj Africi, te da ga zato treba pozvati preko 'Službenog glasnika' SPC da presudu preuzme, ako to ne učini u roku od 30 dana smatraće se da je presuda uručena i da je treba osnažiti.

Pored postojeće crkve Svetog apostola Tome iz Johanezburga, koja je u nadležnosti patrijarha srpskog Irineja, a u sastavu Aleksandrijske patrijaršije na čijoj se kanonskoj teritoriji nalazi, ovo je druga srpska bogomolja na afričkom kontinentu i ona neće biti priznata od aleksandrijskog patrijarha.

Čačanin rodom, Pantelejmon Jovanović je Artemijevo duhovno čedo i zamonašen je u Visokim Dečanima. Od 2002. do 2014. godine bio je starešina crkve Svetog apostola Tome, kada ga je patrijarh Irinej Gavrilović pod uticajem pojedinih južnoafričkih srpskih biznismena i diplomata povukao u Beograd i poslao za starešinu srpske crkve u Jasenovcu (Hrvatska). Ubrzo potom premešten je u Eparhiju valjevsku, ali se aprila 2015. Jovanović vratio svom duhovnom ocu.


 

2024 © - Vesti online