Četvrtak 10.12.2015.
05:13
J. L. Petković - Vesti

Spasena imovina Visokih Dečana?

Bitka za vlasništvo: Visoki Dečani

"Vesti" su prve objavile priču da se manastiru otima zemlja koja se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone, a koja je na Kosovu zaštićena zakonom. Naš list saznao je i da su sudije takvo rešenje donele pod pritiskom, pretnjama, da im je nuđen i mito. Na kraju je troje lokalnih sudija preglasalo dvoje međunarodnih koji su u izdvojenom mišljenju ocenili da odluka Posebne komore Vrhovnog suda Kosova krši pravo na pravično suđenje zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i da ugrožava efikasnost i kredibilitet pravosuđa.

Ustavni sud Kosova sada objašnjava da će sprovođenjem odluke Posebne komore manastiru biti naneta nenadoknadiva šteta, pre svega jer je manastir pod zaštitom Uneska. Ugovorom o poklonu, Republika Srbija je 1997. godine zemlju prenela u vlasništvo manastira Dečani.

Krajem 2012. godine, mešovito sudsko veće kojim je predsedavao sudija Euleksa (tada su u veću većinu činili međunarodni predstavnici) donelo je odluku u korist SPC.

Tada su pred manastirom Albanci organizovali višednevne demonstracije, bile su ispisivane najuvredljivije poruke i izgovarane otvorene pretnje.

U strahu za živote i svetinju, pravoslavno bratstvo je prvi put od 1999. godine zatvorilo kapije manastira, a u njihovoj odbrani od ekstremista su učestvovale i jake snage policije i italijanskog Kfora.

2024 © - Vesti online