Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2015.
05:11
B. Božin - Vesti A

Avet u evropskom duhu

Sedma konferencija šefova diplomatija Jugoistočne Evrope u organizaciji Aspen instituta Nemačka i ministarstava spoljnih poslova Nemačke i Italije protekla je u znaku nastupa Ivice Dačića koji nikog nije ostavio ravnodušnim.

Tanjug
Gde je nestao Štajnmajer: Ivica Dačić

Dačić je najpre rekao da je šteta što je domaćin skupa u Berlinu, nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer otišao ranije pa ne može da čuje šta "mi mislimo o njima".

- Danas više nije dovoljno postaviti pitanje kakva je budućnost Zapadnog Balkana, već kakva je budućnost EU, koja polaže najteži ispit od njenog postanka - rekao je srpski ministar i nastavio u istom stilu: Da li EU podržava zatvaranje granica ili slobodan protok migranata, gde su granice EU, kod Grčke i Bugarske ili kod Mađarske i Hrvatske?

O Evropi bez granica o kojoj je, kaže, učio kao mali i o rušenju zidova i žica, više nema govora.

- U šta danas pretvarate Evropu? Svi su ograđeni jedni od drugih. Mi smo apsolutno protiv toga. Ako Slovenija i Hrvatska zatvore granice, svaka zemlja će imati svoju ogradu , a najveću prednost imaće oni koji prave žice - rekao je Dačić.

Hrvatsko-srpske korpe

Što se tiče buduće saradnje u regionu, srpski ministar smatra da treba raditi na onome "u čemu se slažemo".
- Sa Hrvatskom je bio dogovor da se razgovori podele u tri korpe pitanja: iz prošlosti, sadašnjosti i za budućnost. Na žalost, nismo daleko odmakli sa tim korpama - rekao je Dačić.

Što se tiče Kosova, svaka zemlja ima pravo da misli šta hoće, ali EU nema jedinstven stav u tome, a ni UN nisu priznale Kosovo, podsetio je on, na šta je reagovao Hašim Tači konstatacijom da "iako se slavi što Kosovo nije primljeno u Unesko još nema pobednika u toj stvari".

Zanimljivi su bili Dačićevi stavovi o evropskom duhu. On je objasnio da u srpskom jeziku reč duh ima dvostruko značenje, kao vrsta suštinskih vrednosti ali i kao avet.

- Ako je u pitanju vrednost, mislim da je to neka nova zamena za religiju, za božanstvo, za reč koja vam daje alibi za sve. Kad ne znate kako da obrazložite neki zakon, vi kažete da je to u evropskom duhu i u skladu sa evropskim standardima. A pošto smo više puta menjali te zakone, izgleda da ima više duhova - objasnio je Dačić i izazvao smeh u sali.

Kukanje zbog Putina

Na pitanje da li Zapadni Balkan postaje novo igralište za Rusiju, Dačić je rekao da je taj region otkad postoji bio igralište za sve - Istok, Zapad, Rusiju, Austrougarsku, Tursku i poručio moderatoru da mu "nije dobro poređenje".
- Nisam kriv što je poslednji engleski premijer koji je posetio Srbiju bila Margaret Tačer ili američki predsednik Ford. Zato nemojte da kukate što Putin dolazi svake dve godine! Istina, bio je Klinton kod Hašima Tačija da mu otkrije spomenik - provocirao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online