Nedelja 22.11.2015.
04:13
J. L. Petković - Vesti

Srbiji konačno bod u Njujorku

Pažljivo ga slušali: Ivica Dačić u Njujork

Dok su u kosovskom parlamentu i ispred buktali sukobi sa policijom, nekome je u poslednjem momentu sinulo gde se nalazi tas na vagi, pa je Hašim Tači iznenada odustao od puta u Njujork (kako je naveo, zabrinut zbog pogoršanog stanja usled protesta opozicije), što je izvesno dobra politička procena da izbegne "ribanje".

Kao rezervni igrač iskorišćen je kosovski ministar finansija Avdulah Hoti koji je odlučio da poseti prelaz Jarinje na severu. Ispada da je najava o njegovim aktivnostima pre medija došapnuta Srbima na severu, kako bi uradili ono što se očekivalo - okupili se u selu Rudare i protestovali.
Ambasadori Saveta bezbednosti UN istakli su u Njujorku da su njihove države posvećene sprovođenju briselskih sporazuma, a posebno dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Na sednici Saveta bezbednosti šef Unmika Zahir Tanin zatražio je da se dogovori Beograda i Prištine postignuti u Briselu što pre ispune, osvrćući se posebno na potez kosovskog Ustavnog suda. On je ukazao da nasilje ometa rad kosovske skupštine, podvlačeći da "sila i zastrašivanje ne pripadaju parlamentu".

Tanin je zahtevao pojačane napore da se utvrdi subina nestalih lica i da se reši problem raseljenih.

Pobeda na kratak rok

Zajednica srpskih opština je pobeda srpskog premijera Aleksandra Vučića i srpske politike, ali na kratak rok, smatra kosovski analitičar Gorani Dukađini. On je ocenio da je ideja o ZSO na početku bila dobra, ali se "polako se pretvara u veoma lošu praksu jer uništava mogućnost stvaranja multietničke sredine na Kosovu".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je retku priliku da većina prisutnih u Njujorku ozbiljno shvati svaku njegovu izgovorenu reč. Dačić je istakao snažnu posvećenost Srbije dijalogu. Takođe je naglasio da jednostrani koraci kao što su zahtev Kosova za prijem u Unesko i suspenzija sporazuma o ZSO ne vode u dobrom pravcu.

2024 © - Vesti online