Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 25.10.2015.
15:11
Tanjug A

Dačić: Istina i pravo ne garantuju uspeh

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u borbi protiv učlanjenja Kosova u Unesko istina i međunarodni pravni poredak na strani Srbije, ali da to ne garantuje uspeh.

Tanjug
Nije baš optimista

- Mi nastavljamo borbu, ali pitanje je da li je međunrodna zajednica zasnovana na sistemu pravednost, rekao je Dačić na konferenciji za novinare povodom godinu i po dana rada vlade.

Dačić je rekao da će Srbija učiniti sve da objasni da u tom procesu postoje dve vrste problema - pravni problem, da Kosovo nije došlo na dnevni red po preporuci UN, već zaobilaznim putem i, drugo, da potpada pod režim propisan Rezolucijom 1244 SB UN, te da samim tim ne može imati elemente državnosti.

- Samim tim, i međunarodne obaveze koje Kosovo ima po Rezoluciji 1244 pripadaju UNMIK-u, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Kosovo se ni suštinski nije kvalifikovalo za članicu zbog odnosa prema srpskom kulturnom nasleđu stotinu godina unazad.

Dačić je rekao da je pritisak kosponzora članstva Kosova u Unesko ogroman i da je usmeren na to da zemlje budu uzdržane, kako ne bi bila potrebna stvarna većina za članstvo.

Kako je objasnio, od 58 članica Izvršnog saveta Uneska, 55 je glasalo, a 27 je bilo za, što nije apsolutna većina, pa ni većina prisutnih, ali je zahtev prošao zbog 14 uzdržanih zemalja.

Kada je reč o Generalnoj konferenciji, potrebne su dve trećine glasova, ali u ovom trenutku se ne zna ni koje države imaju pravo glasa, jer one zemlje koje ne plate kontribuciju gube to pravo.

- Za sada tri zemlje nemaju pravo glasa, a među njima su i SAD i Izrael zbog Palestine. Po najnovjim izveštajima, više od 20 zemalja možda neće imati pravo glasa, a u narednim danima treba da vidimo ko uopšte ima pravo glasa i kako će se utvđivati koliko ja glasova potrebno, rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.10.2015. 15:23
Дачићу зашто си потписао Бриселски споразум чиме си признао Косово као државу. Дачићу зашто кажеш да је Крим Украјински . Ивице педееру зашто полажеш цвеће на гроб ђинђића . Дачићу зашто си био са ДС а сада си са СНС . Ивице педееру зашто си положио цвеће на гробове муслимана у Сребрници а не желиш да положиш цвеће на Српске гробове. Дачићу зашто си запослио своју сестру у Атеље 212 . Ивице педееру зашто не желиш Референдум у Републику Српску . Дачићу зашто не желиш референдум у Србији да видиш дали народ Србије жели у фашиистичку ЕУ и НАТО .Дачићу педееру зашто си отворио прелазе са Косовом .
Nedelja 25.10.2015. 16:10
Krmoglavi krkaj čvarci.
Nedelja 25.10.2015. 15:32
Zato sto ga je tvoj izd//ajnicki idol tako dresira o naucio. On ponosno ide stopama svog politickog TATE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online