Nedelja 25.10.2015.
15:11
Tanjug

Dačić: Istina i pravo ne garantuju uspeh

Tanjug
Nije baš optimista

- Mi nastavljamo borbu, ali pitanje je da li je međunrodna zajednica zasnovana na sistemu pravednost, rekao je Dačić na konferenciji za novinare povodom godinu i po dana rada vlade.

Dačić je rekao da će Srbija učiniti sve da objasni da u tom procesu postoje dve vrste problema - pravni problem, da Kosovo nije došlo na dnevni red po preporuci UN, već zaobilaznim putem i, drugo, da potpada pod režim propisan Rezolucijom 1244 SB UN, te da samim tim ne može imati elemente državnosti.

- Samim tim, i međunarodne obaveze koje Kosovo ima po Rezoluciji 1244 pripadaju UNMIK-u, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Kosovo se ni suštinski nije kvalifikovalo za članicu zbog odnosa prema srpskom kulturnom nasleđu stotinu godina unazad.

Dačić je rekao da je pritisak kosponzora članstva Kosova u Unesko ogroman i da je usmeren na to da zemlje budu uzdržane, kako ne bi bila potrebna stvarna većina za članstvo.

Kako je objasnio, od 58 članica Izvršnog saveta Uneska, 55 je glasalo, a 27 je bilo za, što nije apsolutna većina, pa ni većina prisutnih, ali je zahtev prošao zbog 14 uzdržanih zemalja.

Kada je reč o Generalnoj konferenciji, potrebne su dve trećine glasova, ali u ovom trenutku se ne zna ni koje države imaju pravo glasa, jer one zemlje koje ne plate kontribuciju gube to pravo.

- Za sada tri zemlje nemaju pravo glasa, a među njima su i SAD i Izrael zbog Palestine. Po najnovjim izveštajima, više od 20 zemalja možda neće imati pravo glasa, a u narednim danima treba da vidimo ko uopšte ima pravo glasa i kako će se utvđivati koliko ja glasova potrebno, rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online