Sreda 11.11.2015.
02:44
B. Božin - Vesti

Merkelova gubi moć

Reuters
U škripcu: Angela Merkel

Merkelova je naglo od neprikosnovene vladarke u svojoj partiji, postala ona koju prozivaju, srećna kada preživi sednice frakcije bez većih posledica i bez zahteva za povlačenje.

Demohrišćani još uvek nisu složni oko daljih ograničenja prema sirijskim izbeglicama (ograničeno pravo na pridruživanje porodica, što traži ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer). Posle konfrontacija Merkelove i njenih najvernijih saradnika, kancelarka je u međuvremenu "spustila loptu" i ipak stala iza svog ministra, pošto su već krenule prozivke iz redova koalicionih partnera iz SPD, koji odbijaju dalja pooštravanja u statusu izbeglica.

Minhenski "Zidojče cajtung" osvrće se na to što je šef kancelarkinog kabineta Peter Altmajer preko Tvitera pokušao da sazna šta je rekao ministar Šojble u odbranu Mezijera. Dakle, važni ministri o najbitnijim pitanjima ne razgovaraju međusobno, nego se preko Tvitera raspituju šta onaj drugi misli. To očito govori o haotičnim odnosima u vladi i koliko su zaoštreni frontovi, piše pomenuti dnevnik.

Svađa oko sirijskih izbeglica je pokazala eroziju moći Merkelove u CDU. Njena vladavina ipak nije bitno ugrožena, pošto nema jakog konkurenta, ali joj je autoritet ipak ozbiljno uzdrman. Minhenski list poentira ovako: "Niko od kancelarke ne očekuje da savlada izbegličku krizu koja je zahvatila ceo svet, ali svi od nje očekuju da svoju vladu drži pod kontrolom"!

2024 © - Vesti online