Ponedeljak 26.10.2015.
11:22
Srna

50.000 izbeglica Grcima, 50.000 zapadnom Balkanu (čitaj: Srbiji)

Reuters
Evropa zna da smo mi već primili oko 300.000 izbeglica proteranih iz Hrvatske i s Kosova, pa računa da još 50.000 nije ništa - jednostavno, cene iskustvo

Grčka je pristala da na njenoj teritoriji bude zbrinuto 50.000 ljudi. Od tog broja, 30.000 azilanata preuzeće vlasti u Atini, a još 20.000 biće zbrinuto u saradnji sa UNHCR-om.

Dodatnih 50.000 migranata biće raspoređeno u centrima duž rute koja vodi preko zapadnog Balkana, prema Austriji i Nemačkoj.

Malo policijske demokratije

Dogovoreno je da se Sloveniji pošalje pomoć od 400 policajaca, koji će raditi na granici, potom da se "obeshrabri" kretanje migranata preko granica susednih zemalja bez obaveštavanja tih država i da se imenuju oficiri za kontakt koji će ostalim državama prenositi informacije o broju migranata.

Manje balkanske države upozorile su da su njihovi resursi preopterećeni usled velikog broja ljudi koji dolaze.

Razgovori su završeni u nedelju kasno uveče, a počeli su optužbama koje su lideri 11 zemalja razmenili zbog ponašanja tokom krize, rekli su zvaničnici.

Dogovoreno je i da Grčka, Makedonija i Albanija pooštre kontrolu nad svojim spoljnim granicama. Prema akcionom planu u 17 tačaka, EU agencija za granice "Fronteks" trebalo bi da pomogne Grčkoj prilikom registracije izbeglica i migranata.

Komšije da rade zajedno

"Jednostrana akcija može da izazove lančanu reakciju. Zahvaćene države zato treba da razgovaraju međusobno. Komšije treba da rade zajedno duž ove rute", navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom posle sastanka.

Domaćin susreta, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je "jasno stavljeno do znanja da se mora obustaviti politika jednostavnog prelivanja ljudi".

Sastanak je organizovan na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, kako bi se situacija duž rute kretanja migranata dovela pod kontrolu uoči zime. "Vanredna vremena zahtevaju vanredne mere", rekla je Merkelova.

Slovenački premijer Miro Cerar, u čiju je zemlju ušlo 60.000 izbeglica za deset dana, rekao je da će "EU početi da se raspada" ako se akcija ne preduzme u roku od nekoliko dana.

"Postoji strah da će Nemačka, a potom i Austrija, zatvoriti svoje granice, što bi dovelo do domino-efekta koji bi bio katastrofalan za Evropu", upozorio je Cerar.

2024 © - Vesti online