Nedelja 25.10.2015.
04:30
punkufer.hr

Nar je jesenje čudo za zdravlje

pixabay.com
Taman da ojačamo imunitet pred zimu

Jača imunitet

Jedan plod nara zadovoljava čak 16 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Stoga ne čudi što se preporučuje redovno konzumiranje nara s ciljem jačanja imuniteta, a naročito u vreme sezonskih prehlada, viroza i gripa.

Štiti srce

U naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji blagotvorno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lošeg holesterola u organizmu.

Tečni čuvar muškog zdravlja

Dokazano je da ekstrakt nara ima i do deset puta jače dejstvo od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno, na primer, poboljšaće kvalitetu sperme, smanjiti mogućnost dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput ešerihije koli i stafilokoka.

Razvedrava raspoloženje

Ako želite da promenite raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće puno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji reguliše brojne biološke funkcije u telu, od telesne temperature do apetita. Kada je u ravnoteži, daje osećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

Čuva zube i kosti

Nar je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze.

2024 © - Vesti online