Ponedeljak 12.10.2015.
13:50
Srna

Nemački profesor: Merkelova može da odgovara za krijumčarenje ljudi

Reuters
Merkelova tvrdi da ima plan, ali se kritike sve glasnije čuju

- Sa pravne tačke gledišta, postoje dve mogućnosti: ili svi oni koji od 5. septembra krijumčare izbeglice u Nemačku ne čine krivično delo ili su ga, ipak, počinili, kao i svi oni koji su im pružili pomoć u neovlašćenom ulasku u zemlju, uključujući Angelu Merkel - objašnjava Pucke.

Kancelarkina odluka da, zajedno s Austrijom, ukine sporazume EU o zabrani daljeg dolaska izbeglica može se shvatiti kao poziv na dolazak migranata, što je krivično delo, smatra Pucke i poručuje da mogu odgovarati i mašinovođe koji su vozili vozove sa izbeglicama preko nemačke granice.

"Navesti humanitarne razloge za prihvatanje izbeglica nije dovoljno opravdanje", smatra Pucke i upozorava da bi trebalo da odgovaraju i austrijski taksisti koji ih dovedu blizu nemačke granice, pod uslovom da znaju da je cilj izbeglica da uđu u Nemačku.

- Onaj ko kao izbeglica doputuje u Nemačku većinom ne poseduje važeći pasoš ili zamenu, niti dozvolu boravka ili dozvolu ulaska. Ukratko, dolazak te osobe je nedozvoljen po Zakonu o boravištu i samim tim kažnjiv, a službe bezbednosti su obavezne da intervenišu - kaže Pucke.

On zaključuje da stranci koji ilegalno ulaze u Nemačku postaju krivično odgovorni, kao i svi oni koji im pomažu, a među njima je i nemačka kancelarka, jer ohrabruje ilegalan ulazak u zemlju odnosno, ne čini ništa da bi ga zaustavila.

Nemačka antievropska i populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koju podržava oko sedam odsto građana, podnela je prošle nedelje krivičnu prijavu protiv nemačke kancelarke za "trgovinu ljudima", zbog otvaranja granica za nekoliko stotina hiljada izbeglica.

- Angela Merkel je svojom politikom otvaranja granica prekršila član 96 o trgovini ljudima krivičnog zakona koji predviđa zatvor do pet godina ili novčanu kaznu - izjavio je portparol stranke Kristijan Lit.

2024 © - Vesti online