Nedelja 11.10.2015.
17:14
Tanjug

Vučić pisao Unesku: Nemoralno je da nam Priština čuva crkve

Fonet
Grafit na objektu manstira Dečani

"Obraćam Vam se ovom prilikom u vezi sa pitanjem od najvećeg značaja za Republiku Srbiju, koje je povod za našu ozbiljnu zabrinutost. Reč je o zahtevu za prijem takoyvanog Kosova u članstvo Uneska. Ovaj zahtev je neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i zbog toga, kao i sa političkog i moralnog aspekta, za Republiku Srbiju, apsolutno neprihvatljiv. Shodno i dalje važećoj i pravno obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999) i Ustavnom okviru za privremenu samoupravu na Kosovu, Kosovo i Metohija je teritorija u sastavu Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija", napisao je Vučić u pismu.

Premijer je napomenuo da se Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, zbog čega, kako kaže, nisu ispunjeni elementarni uslovi za razmatranje pitanja u vezi sa prijemom Kosova u punopravno članstvo Uneska. Kao argument Vučić navodi i činjenicu da je sama Priština zahtev za prijem u Unesko dostavila posredstvom UNMIK-a, što je dosledno poštovanje rezolucije 1244.

"Unesko, kao specijalizovana agencija UN, ima obavezu da se pridržava međunarodnog prava, posebno rezolucija SB UN pod Glavom VII Povelje UN, što uključuje i rezoluciju 1244 (1999)", podseća Vučić u pismu i dodaje da bi razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko bi predstavljao grubo kršenje pravnih pravila nastalih pod okriljem UN.

Premijer je članove Uneska podsetio i da se u Briselu vodi dijalog Beograda i Prištine, u okviru kojeg su pokrenuta mnoga pitanja, ali među njima nije i pitanje zaštite spomenika kulture i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

"Priština nema ni moralno pravo da traži članstvo u Unesko, jer je svojim činjenjem u prethodnom periodu nedvosmisleno demonstrirala da nema ni sposobnost ni volju da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj Organizaciji. Sa ciljevima Uneska nesumnjivo su nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana, koji datiraju još iz XI veka. Od završetka sukoba 1999. i raspoređivanja međunarodnih snaga, u miru, ukupno 141 srpski pravoslavni hrišćanski objekat potpuno je uništen ili značajno oštećen, a sam Unesko je četiri bisera svetske baštine: manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške stavio na Listu svetske baštine u opasnosti", piše Vučić.

On napominje da se na mnogim uništenim objektima još mogu videti parole OVK i pretnje Srbima, a u novije vreme i grafiti u slavu organizacije Islamske države.

"Utoliko, ili naročito zbog toga, licemerno zvuči objašnjenje svih koji kažu da će prijemom Kosova u Unesko, srpska kulturna baština biti bolje zaštićena, jer niko ni iz jedne od srpskih crkava ili manastira, nije tražio ni takvu zaštitu, ni takvu podršku. Naprotiv... U uslovima kontinuiranih pokušaja da se uništi i ukrade identitet i kulturna baština srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, članstvo Kosova u Unesku predstavljalo bi nagradu i davanje uloge lažnog zaštitnika srpskog i hrišćanskog kulturnog nasleđa onim političkim strukturama u Prištini koje u periodu od 1999. do danas, nisu učinile ništa da spreče uništavanje hrišćanskog duhovnog i kulturnog identiteta jednog evropskog naroda i nasilnog brisanja tragova vekova njegovog postojanja na prostoru Kosova i Metohije", piše dalje premijer.

Vučić je na kraju pisma rekao da Srbija jeste mala zemlja, i teritorijalno i po broju stanovnika, i da nema političku moć da se suprotstavi onima koji sponzorišu ulazak Kosova u Unesko, ali da je naša obaveza "da celokupno čovečanstvo upoznamo sa protivpravnim i nemoralnim merama koje se protiv naše zemlje preduzimaju i time, ako ništa drugo, odbranimo istinu i ponos svih pravdoljubivih naroda u svetu".

2024 © - Vesti online