Subota 03.10.2015.
21:37
Srna

"Ovakvo kršenje prava Srpske do sada nije zabeleženo"

Tanjug
Na sve načine zaštititi interese Srpske: Milorad Dodik

- Ovakvo masovno kršenje prava Republike Srpske u pogledu zastupanja zajedničkih institucija koje su činili predstavnici Saveza za promene nije zabeleženo u ranijem periodu - rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

On je istakao da je jedino mesto na kome o tome treba da se raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske istakao je da je cilj da se bez galame predoče neke činjenice.

- Mi ne možemo dnevno da stignemo da napišemo informacija koliko oni naprave problema. Zastupaju interese Republike Srpske kroz komisije u kojima nema predstavnika Srpske, koje se bave izradom nekih novih nacrta zakona i mnogo čega drugog - rekao je Dodik.

On je naveo da "onda prema praksi, koja je ovde zaživela, rehabilitovana i oživljena međunarodna zajednica, zahvaljujući pri svega SDS-u, legne iza tih predloga i nameće određene stvari, koje su kao navodno dogovoreno na nivou zajedničke komisije".

- Sve to govori da Republika Srpska nema komoditet da se prepusti takvom avanturističkom delovanju te nenavođene grupe predstavnika iz Srpske okupljenih oko SDS-a - istakao je Dodik.

Savet ministara BiH

Na pitanje da prokomentariše sve glasnije pozive HDZ-a BiH da SNSD uđe Savet ministara BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je to razumljivo i logično jer HDZ BiH štiti interes hrvatskog naroda i ne želi centralizovanu BiH.

- SNSD i HDZ BiH imaju određeno partnerstvo i pokazalo se da je HDZ veoma dosledan u smislu svoje polazne koncepcije, a to je da oni koji su dobili vlast u entitetima treba da se odraze i na zajedničkom nivou - rekao je Dodik.

On je istakao da u slučaju Republike Srpske nije tako i da je zato očigledno što ima sve većih problema.

- Jedan od tih problema je i činjenica da su predstavnici SDS-a u Savetu ministara "propustili" Nacrt ugovora između BiH i Islamske verske zajednice, koji apsolutno ne odražava ono što je interes i što omogućava jednaka prava vernika u BiH -naglasio je Dodik.

On je dodao da zbog toga Savet ministara, kao takav, ne može da ima podršku gotovo pola BiH, odnosno i Republike Srpske.

- Oni koji sede u zajedničkim organima, a njihove partije su iz Republike Srpske, ne predstavljaju Srpsku i to sve više dokazuju - ocenio je Dodik.

Reuters

Incko da pročita Dejtonski sporazum

Dodik je na pitanje na prokomentariše Inckovu izjavu da Republika Srpska nema pravo na referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, rekao da Incko sve više pokazuje da nije pročitao Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH od kada je došao na ove prostore. On je istakao da se Incko toliko arogantno ponaša, jer misli da ima podršku opozicije u Srpskoj, a pozicije na nivou BiH da može takve neistinite stvari da predstavlja ne samo javnosti u Srpskoj, nego i u izveštaju Savetu bezbednosti u kojem se navodi da Republika Srpska krši Dejtonski mirovni sporazum ativnostima u vezi sa organizovanjem referendumom o radu Suda i Tužilaštva BiH.

- On nije taj koji to zaključuje. Ovo je samo još jedan dokaz upornog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i upornih antiustavnih aktivnost visokog predstavnika u BiH - naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, HDZ BiH, kao partija štiti interese Hrvata i apsolutno joj odgovaraju parteneri koji bi u vlasti u BiH na realan način postavili odnose između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

- SDA ima idealistički pristup u smislu svojih ideja oko BiH, sve više centralizovane, ali svi idealizmi su i utopije, tako da se njihova politička aktivnost može tretirati na taj način - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je SNSD ranije bio u zajedničkim institucijama sa SDA na partnerskom odnosu zato što, kako je rekao, "niko nikoga nije birao".

- Mi smo predstavljali Republiku Srpsku, a oni Bošnjake u Federaciji BiH, kao i hrvatski predstavnici Hrvate. Sada su dobili predstavnike koji im odgovaraju, pa je razumljivo što se SDA tako ogorčeno bori za ostanak SDS-a i tog nekog Saveza za promene koje dokazuje i pokazuje svoje antisrpsko delovanje na nivou BiH - rekao je Dodik.

2024 © - Vesti online