Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.09.2015.
21:31
b92 A

Šta "Dodikov referendum" može da donese BiH?

Još je neizvesno hoće li se i kog datuma u Republici Srpskoj građani izjašnjavati o radu Suda i Tužilaštva BIH.

Tanjug
Moguće da se referendum iskoristi kao pritisak da se dobije nešto drugo: Milorad Dodik

Pravnici iz te države poručuju da je referendum neustavan, a stručnjaci za odnose u regionu smatraju da bi, iako ima razloga za održavanje, bilo bolje da se rukovodstvo Republike Srpske uzdrži od referenduma.

Od dogovorenog mira u Dejtonu prošle su dve decenije, ali klackalica odnosa među entitetima u BiH još se ne zaustavlja.

Takozvani "Dodikov referendum" već je, po mišljenju nekih, uzdrmao, ali i pokrenuo pravosuđe u toj zemlji iako ustav BIH ne poznaje takav oblik neposredne demokratije.

Tako da nema ustavno uporište za referendum, ali određeni efekti su postignuti jer je opšte stanje i percepcija građani BiH o radu sudova vrlo negativna", kaže Vehid Šehić iz Igmanske inicijative BIH.

Parlamentarna skupština BiH donela je zakon o sudu i tužilaštvu i samo ona, dakle zakonodavna vlast, može da sudi sudskoj vlasti.


Iako se pojedini eksperti pitaju da li se održavanjem referenduma bilo šta može promeniti, ima i onih koji priželjkuju da se zbog situacije u regionu Beograd umeša i spreči tu, kako objašnjavaju, na duže staze katastrofalnu ideju rukovodstva u Republici Srpskoj.

- U daljem nekom političkom procesu u BiH, ta organizacija referenduma mogla bi da bude nova nulta tačka i ta nova nulta tačka se mora uzeti u obzir. I u konačnici, za 10,20 il 50 godina mogli bi se stvoriti uslove za secesiju, u stvri za novi rat - smatra Nerzuk Ćurak, profesor FPN-a u Sarajevu.

Sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, EU sada posvećuje daleko više pažnje situaciji u BiH s porukom unapređivati komunikaciju, ne dozvoliti da emocije preovladaju.

Pritisaka iz Brisela zbog namere da se građani izjašnjavaju o radu suda i tužilaštva, sigurno će biti i verovatno će uroditi plodom u zadnji čas.

- Možda će kao i u sličnim situacijam da se u zamenu za neodržavanje referenduma iznudi neka vrsta koncesije od strane EU, recimo u vezi sa budućim menjanjem ustava BiH - kaže Jovan Teokarević, profesor FPN-a u Beogradu.

U poslednjoj reakciji Brisela, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt poručuje da je BiH učinila znatan napredak kada je reč o odnosima u regionu i dobrosusedskoj saradnji i da pitanje sudstva treba rešavati dijalogom i kompromisom u okviru evropske perspektive, a ne referendumom i ultimatumom.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.09.2015. 22:49
Свака част Додику. Србски народ у БиХ заслужује да се одвоји од Босне и припоји мајци Србији. За рат у БиХ је одговоран Алија и Амери који су га убедили да повуче свој потпис са мировног споразума из 1992. који су потписали и Срби и Крвати и муслимани (Алија), али Амери су му рекли да може да има целу Босну. Шта је постигао, ништа, само је изазвао рат. Сва крв која је потекла у рату је искључиво одговорност Алије и Амера који су га подржавали. Срби не треба да се стиде ни опсаде Сарајева ни ослобађања Сребренице. Србски народ је у одбрамбено-отаџбинском рату само штитио своје породице од крвожедних Алијиних Муџахедина који су сањали да имају калифат у Европи.
Utorak 29.09.2015. 22:58
Free SRPSKA Pa kad bude Srpska samostalna referendum o pripajanju sa Srbijom. Kako to lijepo zvuči. Konačno nam Drina kičma, a ne granica!
Utorak 29.09.2015. 21:41
Taj Referendum ce da se odrzi i zavrsi kao i onaj o kome se godinama nadaju gradjani Srbske,tj o samostalnosti Srbske a znamo kolko traju obecanja da ce da se odrzi.Pocinje vec biti dosadno o tome i pricati,jer ispada sasvim dosadno i nelogicno ,ovakvim ponasanjem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online