Nedelja 04.10.2015.
00:30
ordinacija.hr

Šta treba da jedete ako imate ubrzan puls

pixabay.com
Banane su prepune kalijuma, koji je važan za održavanje niskog nivoa otkucaja srca

Normalan puls kod odraslih osoba iznosi između 60 i 100 otkucaja u minutu. Spomenutim otkucajima merimo ritam srca, kao i snagu protoka krvi. Visok broj otkucaja, inače poznat kao tahikardija (više od 100 otkucaja u minuti kod odraslih) može dovesti do bolesti srca, moždanog udara kao i bolesti bubrega i uzrokovati simptome kao što su znojenje, mučnina ili povraćanje.

Banane su odličan izvor kalijuma

Naučnici američkog Univerziteta Merilend poručuju: kalijum je veoma važan za održavanje niskog nivoa otkucaja srca. Simptomi nedostatka kalijuma uključuju grčeve u mišićima i nedostatak energije, što može dovesti do nepravilnog rada srca. Banane sadrže 400 mg kalijuma u 96 kalorija. To je 11 odsto dnevnih potreba. Banane imaju manje od 1 mg natrijuma, što ih čini korisnom hranom za ljude koji moraju da konzumiraju smanjen nivo natrijuma.

Suvo grožđe puno i kalijuma i natrijuma

Suvo grožđe je, poput banana, takođe bogato kalijumom, a sadrži ga više od 1000 mg, što predstavlja trećinu dnevnih potreba. Ova namirnica ima nizak nivo natrijuma: 60 mg po obroku.

Srce ne voli alkohol i kafu

Ako želite da izbegnete ubrzani puls, svakako bi trebalo da izbjegavate ispijanje alkohola i kafe. Konzumacija napitaka koji sadrže kofein poput čaja ili čokolade može ubrzati otkucaje srca. Izbacivanjem kafe ćete omogućiti stabilizaciju srčanog ritma. 

2024 © - Vesti online