Četvrtak 01.10.2015.
10:02
Tanjug

Rusija: Ne plašite se, gađamo samo Islamsku državu. Pridružite nam se svi!

Reuters
Keriju se tu nešto ne sviđa (reklo bi se po fotografiji)

- Glasine da ciljevi ovih vazdušnih napada nisu pozicije Islamske države su neosnovane. Rekao sam Džonu Keriju da su glasine o navodnim drugim ciljevima Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Siriji neosnovane. Ciljevi su isključivo usmereni na borbu sa Islamskom državom - rekao je Lavrov novinarima posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Njujorku. Lavrov je dodao da nema podatke o civilnim žrtvama, prenela je agencija AFP.

- Mi veoma pažljivo pratimo da udari budu precizni, kako bi njihovi ciljevi bili isključivo pozicije, objekti, oprema i naoružanje terorističkih odreda - dodao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

Sirijska opoziciona grupa tvrdi da je u ruskim vazdušnim napadima poginulo najmanje 36 civila, uključujući petoro dece.

- U ruskim napadima u pokrajini Homs, ubijeno je najmanje 36 nedužnih ljudi, koji su se borili protiv ekstremizma - navodi lider opozicione Nacionalne koalicije, Haled Hoja.

Lavrov je naveo da su oni "izrazili sumnju, navodeći da postoje dokazi, za koje smo tražili da nam pokažu".

Ruski nacrt rezolucije o borbi protiv terorista

Rusija je uputila članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije u kojem se pozivaju sve zemlje da odgovore na pojačane terorističke pretnje i delovanja na Bliskom Istoku i Severu Afrike. U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, osuđuju se grupa Islamska država, al-Kaida i njen sirijski ogranak Al-Nusra front, kao i druge grupe, za nastavljanje terorističkih akcija. U rezoluciji se pozivaju zemlje da imenuje ljude iz tih grupa koji su uključeni u aktivnosti vezane za trgovinu naftom, radi preduzimanja sankcija UN protiv njih. U nacrtu se pozdravljaju napori članica SB UN koje se bore protiv tih grupa, i pozivaju se da "koordiniraju svoje aktivnosti uz odobrenje država na teritorijama na kojoj sprovode te aktivnosti".

2024 © - Vesti online