Subota 26.09.2015.
00:30
Tanjug

Šta se dešava sa organizmom nakon pojedenog hamburgera?

Tanjug/AP
Jedite hamburgere samo povremeno

U toku prvih deset minuta dolazi do značajnog povećanja nivoa šećera u krvi.

Dovoljno je svega 20 minuta da nivo sećera i soli naprave haos u organizmu. Pomenuta dva elementa izazivaju jaku zavisnost i osećaj žeđi.

- Ti sastojci mogu, takođe, da dovedu do gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti - navodi se u studiji FFMP-a.

Nakon 30 minuta, pojavljuju se simptomi slični simptomima dehidracije. Visoki sadržaj soli u hamburgeru (i do 970 miligrama)otežava rad bubrega koji teško uspevaju da eliminišu ovo "overdoziranje". Srce kuca ubrzanijim ritmom, što može da prouzrokuje hipertenziju i pojedine srčane bolesti.

Nakon 40 minuta nastupa nova epizoda gladi. Telo i mozak se suočavaju sa visokim nivoom šećera i masti što dovodi do značajnog porasta insulina i još veće potrebe za jelom.

Sat nakon što smo pojeli hamburger, nastupa veoma spora probava.

- Normalno se hrana probavi za 24 do 72 sata, ali u slučaju hamburgera je potrebno mnogo više vremena jer oni sadrže daleko veću količinu masnoća - ističe se u studiji.

- Ponekad je potrebno više od tri dana da bi se probavio jedan hamburger tipa Big Mek - navode istraživači, dodajući da je za probavu transmasnih kiselina potrebno približno 51 dan.

FFMP zato savetuje da se hamburgeri jedu tek povremeno.

Istraživanje FFMP-a je u Velikoj Britaniji razbesnela kompaniju Mekdonalds.

Njen predstavnik je u izjavi za Dejli mejl rekao da su navedene brojke daleko od realnosti.

- Objavljujemo nutricionu informaciju svih sastojaka na našem meniju. Sramotno je objavljivati netačne podatke na internetu. Izbacili smo sve transmasne kiseline iz naših menija, a naš čuveni Big Mek ne sadrži ni veštačke boje ni veštačke arome. Već više od 10 godina poboljšavamo naše recepte kako bismo smanjili sadržaj soli i šećera - ističu u Mekdonaldsu.

2024 © - Vesti online