Sreda 16.09.2015.
04:30
Vestionline, stvarukusa.rs

Da li znate zbog čega kafa sa šećerom ima dobar ukus?

pixabay.com
Kafa sa šećerom

Mnoge dijete i zdravi režimi ishrane podrazumevaju izbegavanje šećera. To se pokazalo posebno teško osobama koje ne mogu da popiju kofeinske napitke bez dodatka šećera.

Naučnici s Univerziteta Jork su došli do otkrića da šećer ne služi samo da ublaži gorčinu napitaka, već menja čitav hemijski sastav kafe ili čaja.

Naime, kofein je zaslužan za gorak ukus napitaka. Dodatkom šećera dolazi do grupisanja molekula kofeina, pa tako dolazi do "slađe" stimulacije receptora za ukus.

Međutim, umesto šećera, stavite neku od sledećih namirnica i biće vam podjednako ukusno. Na prvom mestu tu je med, zatim kokosov šećer, šećer od datula, melasa, javorov sirup, agavin sirup, stevija... Ove prirodne zamene za šećer čine zadovoljavanje vaših slatkih potreba ukusnom mogućnošću - uz to, mnogi od njih, uz dodatak slatkom ukusu, imaju i zdravstvene prednosti.

Takođe, prema rezultatima istraživanja Univerziteta Barselone u Španiji, konzumiranje kofeina zajedno sa šećerom znatno više poboljšava pamćenje i koncentraciju nego samo komzumiranje kafeina ili šećera.

S jedne strane, kofein stimuliše rad mozga i sprečava pospanost i umor, a s druge strane, šećer je neophodna hrana za normalno funkcionisanje mozga.

Sada vam je možda jasnije zašto je toliko teško odreći se slatke kafe.

2024 © - Vesti online