Ponedeljak 24.08.2015.
19:41 >> 20:28h
Indeks.hr

Hrvati traže da se u vojsku uvede "Za dom spremni"

Reuters
Za dom spremni

Kako prenosi portal Index.hr, predsednici Hrvatske i predsedniku HDZ je poručeno da zbog toga predlože izmene Zakona o hrvatskoj vojsci.

Organizatori peticije na internetu tvrde da ih je potpisalo 3.200 osoba, među kojima su akademici, fudbaleri, advokati i novinari.

Potpisnici tvrde da je pozdrav “Za dom spremni“, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio zvanični pozdrav ustaškog pokreta, bio zapravo starohrvatski pozdrav.

“Uvođenjem takvog pozdrava u službenu upotrebu negovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom, priotivnici ovog pozdrava bi mogli da dođu na ideju da nam zabrane pleter, zagrebačku katedralu ili Sinjsku alku“, navodi se u pismu upućenom Kitarovićevoj i Karamarku.

Linta: Nedopustivo rehabilitovanje ustaškog pokreta

Koalicija udruženja izbeglica osudila je nastojanje grupe hrvatskih građana da se u službenu upotrebu Vojske Hrvatske uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni" i zatražila od Evropske unije da pošalje jasnu poruku da je pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta i zločinačke NDH nedopustivo.

- Ovo je još jedan u nizu primera koji potvrđuju da je hrvatsko društvo zadojeno netrpeljivošću i mržnjom prema svemu što je srpsko - istakao je predsednik Koalicije Miodrag Linta u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, očito je da grupe i pojedinci u hrvatskom društvu smatraju da je konačno došao trenutak da se javno kaže da je današnja hrvatska država natavak zločinačke Nezavisne države Hrvatske i da je došlo vreme da se na javnoj sceni te zemlje ustaški zlikovci tretiraju kao borci za slobodu hrvatskog naroda.

- To je i pokušaj realizacije ideje prvog hrvatskog predsednika Franja Tuđmana koji je na prvom saboru HDZ-a, uoči prvih višestranačkih izbora 1990., rekao da je NDH istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom državom - rekao je Linta.

2024 © - Vesti online