Nedelja 23.08.2015.
06:49
D. Lj. J. - Vesti

Za flašu vode 10 evra!

Tanjug/AP
Izbeglički jad na makedonskoj granici

Za šest flaša vode treba dati deset, a za paketić čokolade pet evra. Osim toga, kutija cigareta je takođe pet evra, a kilogram banana deset dolara.

Osim toga, grčko-makedonska granica je ponovo zatvorena i tako će ostati do daljeg. Pet vozova sa izbeglicama uputilo od Đevđelije ka Srbiji. Na železničkoj stanici bilo je preksinoć oko 200 izbeglica, ali su neki odlučili da na put pođu jutarnjim vozom.

Pozivajući se na svedoke sa lica mesta, mediji navode da je policija tokom dana u nekoliko navrata propuštala 200 do 300 izbeglica koji su se sa grčko-makedonske granice uputili ka Đevđeliji, a otuda ka prelazu Tabanovce na srpskoj granici.

Policija i vojska su obišli graničnu liniju kod Đevđelije, na kojoj su izbeglice pretežno iz Sirije i uz pomoć predstavnika UNHCR i prevodilaca objasnili da će tek ujutro biti ponovo otvorena granica, te da izbeglice moraju da prespavaju tu gde su se našle. Oni su postavili i dopunsku zaštitnu ogradu.

Makedonska policija je ranije tokom dana saopštila da je "ograničenom broju ilegalnih imigranata u ranjivim kategorijama dozvoljeno da uđu u Makedoniju i njima će biti pružena pomoć u skladu sa našim mogućnostima". UNHCR je kontaktirao makedonske zvaničnike, zahtevao da se prema izbeglicama ne primenjuje nasilje i obećao pomoć.

Policija: Nismo brutalni

Portparol makedonskog MUP Ivo Kotevski je tada odbacio navode medija da su pripadnici snaga bezbednosti na granici s Grčkom brutalni.
- Nisu brutalni, naprotiv, oni postupaju u skladu sa ovlašćenjima. Imaju obavezu da štite granicu i sebe, te da ne nastupaju ofanzivno - rekao je Kotevski.

2024 © - Vesti online