Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 20.08.2015.
14:54 >> 15:23h
Tanjug A

Makedonija: Proglašena vanredna situacija na granici zbog migranata

Više od 4.000 migranata blokiralo je danas međunarodnu prugu Solun-Skoplje kod Đevđelije, a vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog priliva migranata što omogućava i angažovanje makedonske vojske. Kako javljaju makedonski mediji, na grčkoj teritoriji zaglavljena su dva teretna i jedan putnički voz.

Tanjug/AP
Ne znaju više kako da se izbore sa imigrantima...angažovaće vojsku!

U izveštajima se terena se navodi da u bezgraničnom prostoru najmanje 3.000 izbeglica čeka da uđe u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja.

TV Plusinfo tvrdi da su granični prelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbeglice, te da su duž graničnog prelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju.

Pripadnici policije, kako se navodi, sprečavaju veće grupe migranata da pešice krenu ka Đevđeliji.

Pristižu i pripadnici grčke pogranične policije koja makedonske policijske strukture obaveštava o stanju sa njihove strane granice. Iz minuta u minut migranti osvajaju po metar prostora kako bi ušli u zemlju.

Veliki je broj mladih, starosti od 20 do 30 godina koji, kako su prijavili žele da odu u EU.

U međuvremenu, portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski saopštio je da je Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

On je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gde su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

- Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija, a koje se trudimo da dosledno poštujemo - rekao je Kotevski i naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti.

Istovremeno AFP javlja da je hiljade sirijskih izbeglica stiglo danas trajektom "Elefterios Venizelos" u Pirej, glavnu luku Grčke i grada Atine, nadajući se da će nastaviti svoj put prema severnoj Evropi. Grčka vlada je unajmila taj trajekt da bi prebacila izbeglice, pristigle iz Turske preko Egejskog mora na južna grčka ostrva, u Atinu i omogućila im da nastave put prema svojim konačnim odredištima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.08.2015. 15:24
Postoji alternativa, kako za Grcku tako i za Makedoniju...za Albaniju pa brodovima pravac Hrvatska.
Četvrtak 20.08.2015. 19:34
На данашњи дан је рођен Српски херој СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ .
Četvrtak 20.08.2015. 19:34
На данашњи дан је рођен Српски херој СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online