Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.09.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Srpska duša uzor Evropi

Retko se dešavalo da se u Evropi Srbija uzima za dobar primer, a upravo se to čini poslednjih nedelja kada se Brisel preispituje kako najbolje prići rešavanju velike migrantske krize. Kroz zapadne medije, ali i izjavama njihovih zvaničnika, Srbija se predstavlja kao država koja se u nemilim događajima najbolje snašla, ne odričući se humanosti i solidarnosti, dva principa na kojima treba da počiva ona stara, dobra Evropa.

Tanjug
Puni hvale za Beograđane: Izbeglice iz Sirije kod Beogradske autobuske stanice

Poslednji primer je slučaj srpskog policajca iz Preševa Redžepa Arifija kojeg je kamera Bi-Bi-Sija uhvatila u momentu dok u svom naručju očinski umiruje rasplakanog sirijskog dečaka. Slika koja je ubrzo osvanula na internetu uz veliki broj pozitivinih komentara zabeležena je u selu Miratovac, prvom odredištu izbeglica po izlasku iz Makedonije.

Redžep Arifi je ne hoteći postao junak dana, doveden je u Beograd gde je objašnjavao zašto je od umorne majke preuzeo uplakano dete i pokušao da ga smiri.

Ispričao je novinarima da je toga dana bio u redovnoj patroli u Miratovcu, da je bila velika gužva i da je dečakova majka bila umorna, zbog čega je on malo uzeo malog Amira i poigrao se sa njim. Skromni Arifi je dodao i da dnevno u taj deo Srbije dođe od 2.000 do 3.000 izbeglica i da se policajci uvek ponašaju na način kako je i on postupio.

Nevešt da se samoreklamira, njegov rođak Valjon je medijima ispričao da Redžep uopšte nije bio svestan toga da njegove slike gleda ceo svet na društvenim mrežama sve dok nije otišao u svoju stanicu, gde ga je o tome obavestio jedan od kolega.

Skromni policajac je očito bio zatečen što se normalnom ljudskom postupku pridaje toliki značaj, ali da je kojim slučajem video snimke nasilja nad izbeglicama u susednim zemljama sigurno bi mu bilo jasnije zašto je njegov gest postao sinonim za odnos srpske države i građana prema izbeglicama.

Zašto je Srbija postala lepo lice, a neke druge zemlje, poput Mađarske ili Makedonije, ružno naličje Evrope. Zašto i zagovornica NATO-a u Srbiji Jelena Milić ubere po koji plus od svojih ideoloških protivnika kada u svom stanu udomi majku sa decom iz Sirije ili kada Mikser haus od promotera pomodnih performansi postane mesto na kojem se izbeglice sa Bliskog mesta mogu obući, nahraniti i dobiti neophodna obaveštenja za snalaženje u Beogradu i na putu do Mađarske.

Posle sramnog postupka mađarske snimateljke koja je saplela jednog sirijskog izbeglicu sa detetom u ruci, a potom šutnula drugog nevoljnika i dete dok su pokušavali da probijaju kordon mađarske policije, juče je osvanuo ništa manje onespokojavajući snimak na kojem se vidi kako mađarski policajci, opremljeni šlemovima i higijenskim maskama, bacaju sendviče izbeglicama u jednom ograđenom prostoru.

Tanjug

Dobrom policajcu nagrada

Dirljivu fotografiju Redžepa Arifija najpre je na Tviteru objavila novinarka Bi-Bi-Sija Menvin Rana, uz prateći tekst: "Sirijci su puni hvale o srpskoj policiji. Kažu da su srpski policajci dobri i da su prvi koji se prema njima ne ponašaju kao da su životinje." A ko je Redžep Arifi? Čovek od nekih 34 leta, neoženjen, bez dece, kojem je otac poginuo u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo šest meseci.
Ministar policije Nebojša Stefanović najavio da će Redžepa zbog pokazane humanosti nagraditi. Ministar poručuje da ga ne zanima da li je policajac Albanac, Srbin ili Mađar, jer je on pre svega srpski policajac i svojom humanošću je zavredio nagradu.

"Kao da hrane životinje u oboru, kao Gvantanamo u Evropi", kaže Austrijanac Aleksander Špricendorfer koji je u četvrtak uveče na Ju tjubu objavio snimak svoje supruge Mihaele.

Izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana i ranije su se žalile na nehuman tretman u Grčkoj, Makedoniji i Bugarskoj. Ako su Bugarsku i mogli da zaobiđu, sa susednom Makedonijom je to neizvodljivo na ovoj ruti. A zašto se žale možda može da ukaže i najnoviji snimak koji je objavio je Plus info pozivajući se na Skaj njuz.

Obrenovčanka zna šta je kiša

U četvrtak je u Beogradu lilo kao iz kabla, i to je još jedna otežavajuća okolnost za izbeglice koje su se u srpskoj prestonici privremeno smestili na otvorenom, u parku kod železničke stanice. Kiša nije, međutim, sprečila ljude da im priteknu u pomoć i donesu suvu odeću i kabanice. Gordana Petrović iz Obrenovca je jedna od njih. Zajedno sa mužem i svekrvom donela je nešto garderobe, hrane, obuće.
- Znali da ćemo se vratiti svojim domovima, a ovi ljudi nemaju kuda da se vrate - rekla je Gordana.

Na njemu se vide pripadnici makedonske granične policije kako po pljusku izbeglice tuku pendrecima ne bi li ih sprečili da uđu u zemlju. Uz takve snimke i ko zna kakva još iskustva na terenu koja nisu zabeležana mobilnim telefonom i okačena na internetu, pred migrantima se postavljaju bodljikave žice i najavljuje slanje 4.000 mađarskih vojnika na granicu sa Srbijom.

Ipak, ako neko zna šta znači kada se etiketa lošeg momka kolektivno lepi celom jednom narodu i državi, zna to Srbija koja jednim delom još uvek ne može da poveruje da se njena slika u svetu polako menja nabolje jednim normalnim odnosom prema ljudima u nevolji.

Humani i stranci u Beogradu

Zamenik ambasadora Izraela u Beogradu Itaj Milner prethodnog vikenda pripremio je rođendansku proslavu, a od gostiju je zatražio da mu umesto poklona donesu pelene i kozmetiku za bebe i to je namenio izbeglicama iz Sirije. Stranci se takođe pridružuju dobrodošlici koju Beograd pruža izbeglicama, bez bojazni od policije i vlasti. Tako je kanadski kantautor Erik Mut odsvirao nekoliko svojih pesama migrantima okupljenim u parku kod Autobuske stanice, dok su oni igrali i snimali telefonima.

Njeno opravdanje

"Ne zaslužujem da budem predmet lova na veštice, niti zaslužujem da mi prete smrću. Ja sam nezaposlena majka male dece koja je donela lošu odluku. Iskreno mi je žao", ovim rečima pokušala je mađarska snimateljka da opravda svoj neljudski gest kada je saplela i šutirala izbeglice. Ona odbacuje optužbe za rasizam i tvrdi da je reagovala u strahu kada su izbeglice probile policijski kordon.


 

POVEZANE VESTI

Subota 12.09.2015. 20:49
Nemam ništa protiv da se privremeno zbrino do odlaska u EU koja ih željno očekuje.Mi ih žalimo,ali ostaje na tome da nam je samo žao,a pomoći im ne možemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online