Subota 22.08.2015.
11:49
Tanjug

Nemačka policija suzavcem na desničare zbog izbeglica

Reuters
Protest je počeo mirno, ali završio u neredima

Koliko je povređenih i uhapšenih bilo u akciji policije na putu ka mestu Hajdenau, za sada se još ne zna, prenose nemački mediji u izveštajima o ovom događaju koji je mirno počeo.

Takođe, navodi se da su demonstranti, od kojih je većina njih bila pod uticajem alkohola, gađali pripadnike policije flašama i kamenjem.

Incident je usledio posle mirnog protesta nekoliko stotina ljudi, zbog plana da se bivša prodavnica tehničke opreme u Hajdenauu upotrebi kao smeštaj za tražioce azila.

Protest je organizovala krajnje desničarska Nacionalna demokratska partija (NDP), preneo je AP.
Policija u Berlinu saopštila je ranije da je uhapsila dvojicu muškaraca, od 21 i 25 godina, kao i 41-godišnju ženu, zbog povezanosti s podmetanjem požara u smeštaju za izbeglice u Berlinu u četvrtak.

Svedok ovog napada rekao je da je grupa ljudi u crnom bacala buktinje na sklonište u predgrađu Berlina, nešto pre ponoći.

Nemačka je prihvatila desetine hiljada izbeglica koje pristižu u tu zemlju svakog meseca, ali su napadi na njih i njihova skloništa sve češći.

Tokom prvih šest meseci ove godine, zabeleženo je najmanje 173 incidenta koje su krajnji desnicari izveli zbog izbeglica u Nemačkoj, od kojih je osam bilo podmetanje požara.

Nemačka vlada oštro je osudila ove napade, a kancelarka Angela Merkel izjavila je da za njih nema opravdanja.

Očekuje se da samo ove godine u Nemačku dođe oko 800.000 izbeglica, što je više nego što se predviđa za bilo koju drugu zemlju EU.

2024 © - Vesti online