Ponedeljak 10.08.2015.
10:48
Mondo.rs

Deca uče da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca!?

Tanjug
Skandal u udžbenicima

Frapantni detalji navodne srpske srednjovekovne istorije u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva delo su autora Radeta Mihaljčića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji i redovnog člana Akademije i umetnosti Republike Srpske, pišu “Naše novine”.

Mihaljčić ističe i da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili od Albanaca običaje i kulturu, kao i da im je, svojevremeno Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije.

“Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njima su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom se sa njima stopili", stoji, izmešu ostalog u pomenutom udžbeniku.

U odeljku koji se bavi osmanlijskim osvajanjima, autor ponovo pominje Albance kao oštećenu stranu.

“Posle Maričke i Kosovske bitke, Turci su nastavili sa osvajanjima i vremenom sve više ugrožavali albanske oblasti”, trvdi autor.

Istoričar Jovan Deretić kaže da se što pre mora stati na put ovom prekrajanju istorije i predstavljanju Srba kao okupatora zemlje koja im oduvek pripada.

- U tom udžbeniku piše da su Sloveni došli na Kosovo i Metohiju i tamo zatekli Ilire, koji su današnji Albanci, pa im oteli kuće i njive, te su oni zato bili prinuđeni da idu u planine i čuvaju stoku. To je nečuveno! Oko ove knjige je bilo mnogo polemike, a poseban skandal je što je te navode odobrilo Ministartstvo prosvete, a štampao Zavod za udžbenike. Možemo mi da mislimo šta god hoćemo, ali gore od ovoga nema. Čemu to uče našu decu? - ogorčen je Deretić.

S njim je saglasan i istoričar Vuk Mišić, koji dodaje da su svetski stručnjaci u svojim delima više puta demantovali ono što mi i dalje učimo u osnovnoj školi.

- Nemački lingvista i akademik Gustav Vajgand još je u 19. veku dokazao da Albanci nisu Iliri, već indoevropskog porekla. Štaviše i mnogi albanski istoričari potvrđuju ovu tezu - kaže Mišić.

Sa druge strane, autor udžbenika Mihaljčić za “Naše novine” ističe da stoji iza svih navoda i da su oni rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

- Ono što ja mogu svojim imenom i prezimenom da garantujem, jeste da u knjizi nema apsolutno nijedne greške. Sve je to rezultat ozbiljnog istraživanja tokom koga sam imao pomoć svojih studenata i kolega - kaže Mihaljčić.

2024 © - Vesti online