Nedelja 19.07.2015.
20:11
Tanjug

Znate kad ću ja nekom da otpišem dug? Nikad!

Reuters
Znate kad ću ja nekom da otpišem dug? Nikad!

Govoreći za program "Beriht aus Berlin" televizije "ARD", Merkelova je rekla da "klasično rezanje 30, 40 odsto duga ne može da se dogodi u monetarnoj uniji".

Nemačka kancelarka, koja je u petak uverila poslanike u Bundestagu da daju većinsku podršku novom finansijskom paketu za Grčku, nagovestila je, međutim, da je otvorena za razgovor o načinima za smanjenje tereta Atini, preneo je AP.

Ona je rekla da su Grčkoj ranije davane povoljnije kamatne stope, produžetak rokova i druga pomoć.

- Možemo opet da razgovaramo o takvim stvarima - rekla je Merkelova, ali je dodala da takvi razgovori mogu početi tek pošto detalji programa pomoći Grčkoj budu finalizovani.

Iako su široki nacrti novog paketa pomoći Grčkoj dogovoreni prošlog ponedeljka na sastanku 19 lidera evrozone, sada se razgovara o detaljima.

Razgovori, za koje se očekuje da će trajati četiri sedmice, obuhvatiće ekonomske ciljeve i reforme, koji se smatraju neophodnim da bi Grčka dobila pomoć u iznosu od 85 milijardi evra u naredne tri godine.

Merkelova se zalaže da to bude učenjeno što brže moguće, navodeći da je važno da ta zemlja "brzo ponovo stane na obe noge".

Upitana da prokomentariše prošlonedeljni predlog nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da bi Grčka mogla da uzme petogodišnji "odmor" od evrozone, Merkelova je rekla da ideja "Gregzita" više nije na stolu.

- Ta opcija je razmatrana, ali mi smo se odlučili za ovu opciju, koja je očigledno prava za sve druge članice evrozone - dodala je Merkelova.

Zamenik nemačke kancelarke Zigmar Gabrijel, koji je, takođe, ministar ekonomije i šef Socijaldemokratske partije, koalicionog partnera Merkelove, danas je kritikovao Šojblea zbog iznošenja ideje o privremenom izlasku Grčke iz evrozone, navodeći "da nije bilo mudro izneti takav predlog kao predlog Nemačke".

Gabrijel je nagovestio da postoje neslaganja između Merkelove i Šojblea, ali je ministar finansija to ublažio, rekavši u intervjuu za "Špigel" da njih dvoje "nemaju uvek isto mišljenje, ali da su na istom putu".

Merkelova je zaobišla odgovor na pitanje o unutrašnjim sporenjima unutar vladajuće koalicije, rekavši samo da će njena koalicija i njena stranka raditi zajedno u pravcu napred i da će "ministar finansija voditi pregovore na isti način" kao i ona.

2024 © - Vesti online