Nedelja 28.06.2015.
17:05
blic.rs

Ko je bio ubica iz Tunisa: Voleo kanabis, fudbal i Real Madrid

ISIS
Ako je džihad zločin, svet treba da zna da sam kriminalac: Seifedin Rezgui

- Sedeli smo u bašti i ponašao se potpuno normalno. Otišao je oko podneva i nismo imali pojma šta smera - izjavio je za Dejli mejl sedamdesetogdišnji Ali Bin Muhamed Rezgui u njihovom porodičnom domu u Gafuru, siromašnoj oblasti tuniske provincije Salijana, 80 kilometara od prestonice.

On kaže da je Saifedin bio sladak dečko kad je bio mlađi. Igrao je brejkdens i voleo je fudbal. Izgledalo je da će imati dug, srećan život.

- Svi smo bili šokirani kada smo čuli vesti i videli fotografiju, a majka mu je bila očajna - dodaje njegov stric.

- Tačno je da je išao u džamiju da se moli, ali po tome se nije razlikovao od drugih mladića. Posle toga bi otišao u kafić i igrao fudbal s drugovima. Cela porodica je šokirana, jer nismo znali za šta je sposoban.

On kaže da Seifedin nikada nije nosio bradu i da ga nikada nisu videli s nekim ko ima bradu.

- U Gafuru ima takvih ekstremista, ali ja ga nikad video u društvu takvih. A sada puca u ljude iz "kalašnjikova", potpuno smo zbunjeni - kaže on.

Fejsbuk otkriva da je bio pristalica ID

Poput većine mladih Arapa, Rezgui je bio revnosni korisnik društvenih mreža, a na Fejsbuku je imao stranicu, koja odražava malo drugačiju sliku o njegovim pogledima na svet. Ona pokazuje da je, osim što je bio ljubitelj arapskog repa i navijač Real Madrida, bio i pristalica Islamske države, čije je propagandne video-snimke često postovao.

Na Novu godinu 2015. objavio je poslednji post: “Nek mi Bog pomogne da se spasim iz ovog nepravednog sveta i uništi njegove stanovnike i učini da pate. Pamtiće vas samo ako su mrtvi”.

Na vlastima je da utvrde zašto Rezgui od tog datuma više nije bio aktivan na mreži. Policija je zaplenila njegov laptop tokom upada u porodičnu kuću u Gafuru, u kome su mu roditelji navodno uhapšeni.

Da li ni oni, poput njegovog strica, ništa nisu znali treba da utvrdi policija, koja je u subotu saslušala njegovu majku i oca u prestonici Tunisu. Da su ikada bacili pogled na njegov profil na Fejsbuku, jedan post bi im sigurno zvučao kao upozorenje.

- Ako je džihad zločin, svet treba da zna da sam kriminalac.

Niži stepen radikalizma

Iz tuniskog ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da Rezgui nije imao dosije u policiji, ali da je bio poznat vlastima zbog “nižeg stepena radikalizma” i da ga je policija jednom zaustavila zato što je pušio kanabis.

Izvor iz ministarstva potvrdio je da je Rezgui bio aktivni član radikalne grupe “Islamska omladina” i da je redovno odlazio u džamije gde su propovedali radikalni sveštenici.

U vreme masovnog ubistva u hotelu “Imperijal”, u Susu, Rezgui je već sarađivao sa Islamskom državom, koja je u subotu na svom sajtu objavila njegovu foografiju sa dve jurišne puške.

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je da Rezgui nije od ranije poznat vlastima, da je iz Gafura, u guberniji Silijana, i da je studirao mašinstvo na Univerzitetu u Keruanu. Nikada nije putovao u inostranstvo i nije bio poznat policiji po ekstremističkim stavovima, rekao je on.

Sinoć su objavljene i fotografije njegovog stana, zatrpanog otpacima, dok su nož i viljuška ostale na stolu, za kojim je sedeo pre nego što je krenuo da počini zločin. U zaprljanom frižideru nije bilo ničeg osim dva krompira i nekoliko ljutih papričica.

2024 © - Vesti online