Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.06.2015.
16:25
Tanjug, Srna A

Masakr u Tunisu: Ubica se smejao, birao Britance i Francuze

Britanska štampa piše da je 23-godišnji napadač na plažu kod tuniskog letovališta Sus Sejfedin Jakubi i prenosi svedočenja preživelih da je pre nego što je u petak otvorio vatru iz "kalašnjikova" skrivenog u suncobranu pažljivo birao žrtve.

Reuters
Terorista birao u koga da puca, glavne mete bili Britanci i Francuzi

Agencije prenose i poziv premijera Dejvida Kamerona da se pripreme za činjenicu da su mnogi od 38 ubijenih Britanci i da je tunisko Ministarstvo zdravlja saopštilo da je od sada deset identifikovanih, osam Britanaca, jedan Belgijanac i jedan Nemac.

- Svedoci tvrde da je naoružani napadač viđen kako se smeje i šali među onima koji su se kupali i sunčali usred dana, izgledajući kao svaki drugi turista - piše "Dejli mejl", prenoseći i tvrdnje da je "pažljivo birao žrtve koje će ubiti kalašnjikovom".

Britanci su bili njegova glavna meta na punoj plaži, piše list, dodajući da su među žrtvama i Nemci, Belgijanci i Tunižani.

- Smejao se i šalio kao svaki drugi mladić. Birao je u koga da puca. Nekim ljudima je govorio “idite”. Birao je turiste, Britance, Francuze - rekao je jedan očevidac.

Tom Ričards, koji je došao na letovanje sa majkom i mlađim bratom, našao se "oči u oči" sa teroristom u hotelu, gde su se skrivali.

- Gledao je pravo u mene, mislio sam da sam gotov. Ne znam zašto je stao. Mogao je da ubije sve - rekao je Ričards, prema čijem svedočenju je Jakubi pucao u pod, što je njemu i njegovoj majci omogućilo da pobegnu u obližnji toalet.

"Dejli mejl" navodi da su se mnogi turisti zabarikadirali u sobama pošto je 23-godišnji student otvorio vatru. "Indipendent" prenosi izjavu Ibrahima el-Gula koji radi u susednom hotelu da mu je napadač rekao: "Ne želim tebe da ubijem. Hoću da gađam turiste".

Prema hotelskim radnicima, Jakubi je do plaže kod hotela stigao gumenim čamcem, a na plaži je bilo malo Tunižana zbog verskog praznika Ramazana. Napadača, za kog se navodi da je iz grada Kafura u tuniskoj provinciji Silijana i da je studirao na Univerzitetu u Keruanu, ubile su snage bezbednosti.

Policija pronašla telefon jednog od napadača

Istražujući okolnosti terorističkog napada na hotel u tuniskom letovalištu Sus u kome je stradalo 40 ljudi, policija Tunisa je u moru kod hotelske plaže pronašla mobilni telefon jednog od terorista, saopštio je izvor iz policije. Jedan od očevidaca, gost hotela rekao je da je napadač imao mobilni telefon i da je pre nego što je počeo da puca iz "kalašnjikova" u turiste, bacio mobilni telefon u more. Policijski ronioci su pretražili morsko dno i pronašli aparat koji je predat stručnjacima, prenosi agencija "Sputnjik".

Islamisti su nazvali napadača Abu Jahja al-Kairavani - za šta se pretpostavlja da je njegovo "ratno" ime, napao neprijatelje te džihadističke grupe i "jazbinu bluda, poroka i verskog otpadništva". Većina ubijenih pripadaju "državama članicama krstaške alijanse" koja se bori protiv proglašenog kalifata, navela je IS na "Tviteru", sugerišući na zemlje koje bombarduju njene pozicije na Bliskom istoku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online