Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.06.2015.
09:45
Tanjug A

U Susu 38 poginulih: Islamska država preuzela odgovornost

Ekstremistička grupa "Islamska država" preuzela je odgovornost za masakr u tuniskom letovalištu Sus kada je, prema najnovijim podacima, poginulo 38 osoba, od kojih su pet britanski turisti, javile su agencije.

Reuters
Užas na plaži u Susu: Prema najnovijim podacima, poginulo 38 osoba

Pozivajući se na nalog IS na "Tviteru", mediji prenose da je u petak napad na plažu popularnog letovališta izveo "vojnik kalifata", koji je grupa proglasila pre nepunih godinu dana na teritoriji Iraka i Sirije.

Islamisti navode da je naoružani napadač Abu Jahja al-Kairavani napao neprijatelje te džihadističke grupe i "jazbinu bluda, poroka i verskog otpadništva", preneo je AFP.

Većina ubijenih pripadaju "državama članicama krstaške alijanse" koja se bori protiv proglašenog kalifata, navela je IS na "Tviteru", sugerišući na zemlje koje bombarduju njene pozicije na Bliskom istoku.

Ubijeni napadač - student iz Tunisa

U Tunisu je saopšteno da je ubijeni napadač bio student iz Tunisa, od ranije poznat vlastima, koji je oružje sakrio u suncobranu.

Premijer Tunisa Habib Esid naveo je da je većina poginulih iz Velike Britanije, a da su među žrtvama i Nemci, Belgijanci, Francuzi.

Reuters
Napadač od ranije poznat vlastima

Ranije je britanski premijer Filip Hamond saopštio da je među turistima ubijenim kod hotela sa pet zvezdica "Imperijal Marhaba" španskog lanca RIU u popularnom mediteranskom letovalištu Port el-Kantavi najmanje pet Britanaca.

Irska je potvrdila da je među poginulima i jedna Irkinja.

Rojters javlja da tuniske vlasti nameravaju da u narednih nedelju dana zatvore sve džamije koje nisu pod kontrolom Ministarstva vera, njih 80.

Premijer te zemlje je proglasio nove antiterorističke mere, uključujući raspoređivanje vojnih rezervista na "osetljivim mestima koja mogu biti mete terorističkih napada".

instagram.com
Oružje je sakrio u jednom od suncobrana

Esid je naveo da će plan povećanja bezbednosti turističkih mesta i arheoloških nalazišta uključiti razmeštanje pripadnika bezbednosnih struktura duž obale i u hotelima od 1. jula. Prema njegovim rečima, njegova zemlja ne može sama da se bori protiv džihadističke pretnje i potrebno je utvrditi globalnu strategiju.

Tunis, u kom je "rođeno Arapsko proleće" zbacivanjem predsednika Zejnelabedina Ben Alija 2011, zahvatio je talas radikalnog islama i od tada je poginulo na desetine pripadnika bezbednosnih snaga u džihadističkim napadima, podsećaju agencije.

Napad u petak u letovalištu najsmrtonosniji je u modernom Tunisu, u kom sedam odsto bruto nacionalnog dohotka sačinjavaj prihodi od turizma, i usledio je posle napada u martu na Nacionalni muzej Bardo u gradu Tunisu, kada je poginuo 21 strani turista i jedan policajac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online