Petak 26.06.2015.
15:40
Tanjug

Strah od Rusa gura Švedsku u NATO

Reuters
Šveđani zajedno sa Amerikancima vežbali odbranu Baltika od Rusa

Švedska, koja nije članica NATO i ima dugu tradiciju vojne neutralnosti, nedavno je učestvovala u NATO manevrima Baltops u Baltičkom moru, u septembru će uzeti učešće na velikim manevrima NATO u Španiji, a 2018. godine u vojnim vežbama u Norveškoj.

Javno mnenje Švedske je dugo bilo protivno stupanju Švedske u NATO, ali su poslednja istraživanja pokazala da se među stanovništvom povećava podrška toj ideji.

- Moramo držati korak sa novom realnošću. U parlamentu je široko zastupljeno gledište da SAD treba da budu vojno zastupljene u Evropi - rekao je između ostalog Hultkvist.

Njegov komentar usledio je dan pošto je američki istraživački centar Cepa objavio da je Rusija između 21. i 25. marta održala manevre sa 33.000 vojnika kojima je, između ostalog, uvežbavana invazija na švedsko ostrvo Gotland.

Švedski vojni budžet je od kraja Hladnog rata bio drastično smanjen, a vojni fokus je više bio na međunarodnim mirovnim misijama nego na odbrani svoje teritorije. U aprilu je, međutim, Švedska najavila planove da u periodu 2016. - 2020. poveća odbrambeni budžet za 10, 2 milijarde kruna (1, 09 milijardi evra), uglavnom radi modernizacije vojnih brodova kako bi uspešnije otkrivali i presretali podmornice.

Oktobra prošle godine neuspešno je okončana jednonedeljna potraga nedaleko od Stokholma za podmornicom za koju se sumnjalo da je ruska. Prošle godine je prijavljeno i više navodnih prodora ruskih aviona u vazdušni prostor Švedske. 

2024 © - Vesti online