Nedelja 21.06.2015.
10:52
Tanjug

"Rusi ne mogu biti veći Srbi od samih Srba"

Fonet
Rusija najsnažniji srpski saveznik: Nenad Popović

Govoreći o odnosima Rusije prema zemljama u regionu, pre svega Srbiji i BiH, Popović je u intervjuu za Pres, izdanje za Republiku Srpsku, rekao da "Rusija poštuje izbor vlasti u Srbiji - tzv. evropski put, ali se i protivi eventualnom ulasku Srbije u NATO".

- Rusija uvažava BiH, kao državu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, stvorenu Dejtonskim sporazumom, ali i poštuje stav rukovodstva Srpske da ne želi u NATO ako tamo neće Srbija, kao i opredeljenost za intenzivne ekonomske, političke i druge veze sa Ruskom Federacijom - kaže Popović.

Odgovarajući na pitanje da li je čvršće povezivanje Srbije i Srpske sa Rusijom realno moguće, s obzirom na činjehnicu da je Rusija daleko, da smo okruženi članicama NATO i EU, Popović je istakao da je Rusija naš najsnažniji saveznik po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, i naša najveća izvozna i privredna šansa.

- Bez obzira na to što smo okruženi članicama NATO-a i EU, to nas ne sprečava da nastavimo da gradimo dobre odnose i da unapređujemo političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom - izričit je on.

Komentarisući ideju za organizovanje referenduma u Srpskoj, 2017, i mogući ruski stav u vezi s tim pitanjem, Popović je naglasio da iako Dejtonski sporazum sigurno nije savršen, suštinski ipak ima važan kvalitet jer je potvrdio državnost Srpske u okviru BiH, ali je problem što su tzv. visoki predstavnici za BiH previše slobodno tumačili "duh" samog sporazuma, najviše na štetu Srpske.

- Zato mislim da referendum može biti korisna stvar ako se kandiduje kao kanal za kojim RS može posegnuti u slučaju napada na sopstveni integritet. Protiv takve vrste slobodnog izražavanja volje građana, Rusija sigurno ne bi bila - kazao je lider SNP.

Popović smatra da je licemerno govoriti o Srbima kao genocidnom narodu, a nijednom ne osuditi i nazvati pravim imenom genocide i zverstva koja je Hrvatska počinila nad Srbima u Jasenovcu i drugim logorima smrti širom tadašnje NDH, izjavio je lider Srpske narodne partije.

2024 © - Vesti online