Petak 19.06.2015.
05:11
J. L. Petković - Vesti

"Dosta nam je ponižavanja!"

mc.rs
Srbija predugo trpela rana poniženja. Čedomir Antić

Kako komentarišete najavljenu rezoluciju o Srebrenici?
- Ideja te rezolucije nije pomirenje niti da bude zadovoljena pravda, već je cilj da bude uspostavljena unitarna Bosna u kojoj će prava srpskog naroda, ona ista koja uživaju svi drugi evropski narodi, biti poništena. Njen karakter nije humanitarni, nego politički, i njome žele ostvarenje ratnih ciljeva Bošnjaka (muslimana) u miru. Takva politika ima svoju podlogu u Sarajevu, gde vladajuća bošnjačka stranka proklamuje ukidanje Republike Srpske koja je jedinstvena u odbrani već narušenog Dejtona.

Kakve su šanse da se donošenje te rezolucije zaustavi?
- Male. Trebalo bi da Ruska Federacija uloži veto. Rusija ima svoje ciljeve, njeni interesi su u regionu bivšeg Sovjetskog Saveza, mi smo tu da joj poslužimo u odbrani tih interesa, a ne da ona služi nama. Rezolucija je već postala politika EU, ta provokacija je pokazala nespremnost Srbije da se u dovoljnoj meri solidariše sa Republikom Srpskom. To je bio jedan od ciljeva i on je sada ostvaren.

Da li u tom smislu nešto znači mišljenje Efraima Zurofa da su neuporedivvi holokaust, genocid u Ruandi i zločin u Srebrenici?
- Naravno. Ali koga je u Sarajevu ili kod njihovih saveznika u SAD i Britaniji briga za to. Kada se neko od bošnjačkih ili britanskih političara suočio sa zločinima počinjenim u ime njihovih država i naroda?!

Kako da Srbija izađe iz svega toga?
- Jedina šansa za Srbiju je da odustane od Evropske unije. Nama trebaju evropske vrednosti, a EU nije ono što je nekada bila, niti ono što na papiru o njoj stoji. Nama treba departizovana Srbija, dobra privreda, i da ne živimo od pomoći EU. Dokle god živimo od njihove pomoći, bićemo poligon za izvoz njihovih kriza i šovinizama.

Šta mislite o "modelu dve Nemačke" koji se predlaže kao rešenje za Kosovo?
- Nije mi jasno da li Berlin ima tako loše, potcenjivačko mišljenje o nama, ili ovi postupci pokazuju kakvo mi mišljenje treba da imamo o njima. Nude nam model i nameću standarde stare trideset godina, iz vremena hladnog rata. Da li je to evropska budućnost? I čemu uopšte pregovori? U postepenom primoravanju Srbije da prihvati nametnuta rešenja: nezavisnost Kosova bez bilo kakvih ustupaka, nezavisnost Crne Gore bez prava srpskog naroda, reintegracija Sremsko-baranjske oblasti bez ispunjenja za Srbe važnih odredbi Erdutskog sporazuma... Politiku popuštanja i nacionalnog poniženja treba što pre prekinuti.

2024 © - Vesti online