Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.06.2015.
15:14
Srna A

"SAD rade na ukidanju Srpske i stvaranju unitarne BiH"

Politolog Vladimir Trapara izjavio je Srni da se američki "balkanski dizajn" nije završio, te da SAD u tom pogledu ne bira sredstva, a jedno od njih je i rezolucija o Srebrenici posredstvom koje žele da stvore unitarnu BiH kojoj su težili od početka.

Srna
Rezolucija u Srebrenici služi da se Srpska proglasi genocidnom tvorevinom

Trapara, koji je s učestvovao na tribini "Savremena spoljna politika SAD na Balkanu i u istočnoj Evropi" na Institutu za međunarodne i ekonomske odnose u Beogradu, rekao je da su devedesetih godina SAD, uvidevši da je srspki narod isuviše žilav i da ga ne mogu tako lako razbiti pristao na dva kompromisa od kojih je jedan bio Dejtonski mirovni sporazum, a drugi rezolucija 1244 o Kosovu.

 
- Dejtonski mirovni sporazum je stvorio Republiku Srpsku, koje nije bilo u američkom 'balkanskom dizajnu'. Rezolucija 1244 nije propisala nezavisnost Kosova već njegovu autonomiju u sastavu Srbije. Nezavisnost Kosova je san u okviru američkog 'balkanskog dizajna'. Nakon 15 godina, SAD čine sve da podriju ova dva dokumenta - upozorio je Trapara.

On u izjavi Srni ističe da su se neki pomaci u realizaciji ciljeva SAD desili 2008. godina, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, odnosno kada je Briselskim sporazumom sjever Kosmeta praktično integrisan u takozvano Kosovo, dok u kontinuitetu vrše pitisak na dobijanje pristanka za ukidanje Republike Srpske.

 
 -Vidimo sad i rezoluciju o nepostojećem genocidu u Srebrenici. Srebrenica se opet poteže da bi se Srpska proglasila 'genocidnom tvorevinom'. Da li će naše rukovodstvo na čelu sa Aleksandrom Vučićem tome da se odupre to je pitanje za Vučića - rekao je Trapara.

On je ocijenio da je insistiranje da se u Srebrenici desio "genocid" politički potez koji treba Republiku Srpsku da prikaže kao "genocidnu tvorevinu" da bi joj se osporilo pravo na postojanje.
 
- Tu je sada veliko pitanje kako će se rukovodstvo Republike Srpske i Srbije prema tome odnositi, da li će uspeti da se odupru i steknu dovoljno široku međunarodnu podršku. Rusija nudi tu podršku. Videćemo da li će je naši prihvatiti - istakao je Trapara.
 
On je naglasio da "Republika Srpska ima dovoljno političkih kapaciteta da opstane, ukoliko je ne budu destabilizovali sukobi vlasti i opozicije na koje SAD donekle i računaju".

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 17:18
Me daj se Dodiče,Srbija ti ovakva kakva je neće pomoći-ali ruski car hoće.Ne daj Republiku Srpsku i pljjuni to grooblje nepostojećih žrrtava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online