Četvrtak 18.06.2015.
03:07
E. V. - Vesti

Čuvali civile, a ne Vučića i Malog?!

Građanin a ne brat: Andrej Vučić

U dokumentu (koji je javnost iščekivala s nestrpljenjem nakon što je Janković mesecima bio izložen negativnoj kampanji vlasti i medija pod njenom kontrolom) navodi se niz propusta u postupcima i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, kao i Vojno-bezbednosne agencije (VBA) kojima je zaštitnik građana dao rok od dva meseca da prihvate njegove preporuke i postupe po njima kako bi se izbeglo dalje kršenje zakona i ljudskih prava.

U izveštaju je navedeno da dvojica članova Kobri uopšte nisu obezbeđivali Vučića i Malog, kako je to ranije tvrđeno, već su im samo "pritekli u pomoć", kako je ombudsmana obavestilo Ministarstvo odbrane.

- Dvojica vojnih policajaca jesu bila na vojnom zadatku, ali nisu obezbeđivala dvojicu civila u čijoj su se blizini zatekli, već su išli iza njih na razumnoj udaljenosti, pa su im pritekli u pomoć kako bi i svakom drugom građaninu, na šta ih obavezuje Pravilo službe Vojske Srbije - navodi se u izveštaju.

Neistine ministra Gašića

Prema Jankoviću, ministar odbrane Bratislav Gašić je tvrdio da pripadnici VBA nisu uzimali izjave o događaju od građana, što je u daljem postupku dokazano kao neistina.
- Takođe, ministar Gašić izneo je tvrdnju da su snimke sa sigurnosnih kamera iz dve banke pripadnici VBA pribavili u sklopu bezbednosne i kontraobaveštajne zaštite štićenog lica, što je u daljem toku postupka utvrđeno kao netačno - navodi se u izveštaju.

Zaštitnik građana navodi da je Žandarmerija propustila da pruži ili pozove pomoć povređenima, ali i da su pripadnici Kobri mimo zakona obezbeđivali osobe izvan Ministarstva odbrane. U izveštaju se navodi da su pripadnici Žandamerije upotrebili prekomernu silu, a da je MUP Srbije odbio da dostavi tražene podatke o tome kada ih je Zaštitnik građana tražio.

2024 © - Vesti online