Četvrtak 04.06.2015.
23:41
Srna

Pentagon okuplja vojne zvaničnike i diplomate: Kako dalje sa Rusijom?

Reuters
Rusija kao večiti trn u oku: Pentagon će na sastanku razmotriri efikasnost dosadašnjih mera NATO

Sastanak, koji će se održati u Štutgartu, okupiće američke vojne lidere i ambasadore stacionirane u Evropi. Oni će da razmotre efikasnost sankcija Zapada i vojnih aktivnosti u vezi sa Rusijom.

- Jedna od oblasti na koju ćemo se fokusirati su ruske aktivnosti u poslednjih 18 meeseci, uključujući postupke u Ukrajini - rekao je portparol Pentagona Brent Kolburn.

Neimenovani zvaničnik američke odbrane rekao je da je suštinski cilj sastanka procena i planiranje narednih aktivnosti Vašingtona i ključnih saveznika u vezi sa pojačanim tenzijama sa Rusijom u proteklih godinu dana.

Na pitanje da će se razgovarati o slanju oružja Ukrajini, on je rekao da je Karter otvoren za tu ideju i to će verovatno biti jedna od tema.

Na sastanku će se govoriti i o efikasnosti ekonomskih sankcija i drugim nevojnim merama.

- Karter vjeruje da su ekonomske sankcije najsnažnija poluga u odnosima sa Rusijom u cilju postizanja ciljeva američke spoljne politike - rekao je neimenovani zvaničnik, dodajući da je ukupan cilj sastanka sagledavanje situacije uoči tri ključna skupa ovog meseca - ministarskog sastanka NATO-a, samita G7 i sastanka Saveta Evrope.

2024 © - Vesti online