Sreda 03.06.2015.
21:30
A. Vučićević - Vesti

"Iz Srbije bi i Teslu oterali"

A. Čukić
Cenjeni u svetu, prezreni kod kuće: Jovana Ružičić

Nedostaje pravi film

Specijalni gost bio je Gordon Bjelonić, holivudski producent srpskog porekla
- Nikola Tesla je simbol srpskog naroda. Nema boljeg primera oko kojeg treba da se okupimo i rešavamo naše probleme - rekao je Bjelonić i najavio snimanje, kako je rekao, jednog pravog velikog filma o Tesli.

Ta organizacija je u saradnji sa svojim predstavništvom u Srbiji organizovala u Beogradu manifestaciju "Teslin narod" povodom godišnjice jedinog boravka Nikole Tesle u Beogradu 1892. godine. U sklopu toga u rezidenciji ambasadora SAD u otkrivena je bista najvećeg srpskog naučnika.

Glavna tema razgovora u Upravi za dijasporu bio je predlog deklaracije kojom bi se olakšala procedura dobijanja srpskog državljanstva za Srbe rasejanju, kao i omogućavanje elektronskog glasanja na izborima.

Nikola Lončar, predsednik fondacije, istakao je da bi deklaracija omogućila olakšice Srbima u dijaspori. One bi donele mnogo benefita i za Srbiji.

- Sa srpskim državljanstvom ulaganja dijaspore u maticu bi bila mnogo veća. To bi dovela do novih radnih mesta, koja bi dovela do poboljšanja kvaliteta života, što znači i povećanje nataliteta. Ova deklaracija je samo početak početka prepoznavanja dijapsore. Mi želimo da budemo deo Srbije - rekao je Lončar.

Slavka Drašković, bivša direktorka u međuvremenu ukinute Kancelarije za dijasporu, ocenila je da je dijaspora ključ za rešavanje ekonomskih problema Srbije.

- Dijasporu niko ne vidi. Mislim da bi bilo veoma korisno ukoliko bi ona imala predstavnike u parlamentu. Sada ne postoji niko u Skupštini ko se zalaže Srbe u rasejanju, a takva osoba bi brže rešila sve ove probleme - objasnila je Draškovićeva.

Prema rečima Vukmana Krivokuće iz Uprave za dijasporu, zakoni koji olakšavaju dobijanje državljanstva već postoje. On smatra da je problem u njihovom sprovođenju.

2024 © - Vesti online